Räkna hudfärger leder till mer splittring

Fackförbunden DIK, Kommunal och Vårdförbundet menar i en debattartikel i Expressen att Sverige måste börja räkna hudfärg för att synliggöra och stoppa strukturell rasism. De förordar insamling av så kallade ”jämlikhetsdata”, det vill säga statistik över hudfärg och etnicitet. Detta säger jag nej till.

Att ha med ”åtgärder” i en debattartikel som vill att vi ska börja mäta hudfärger, är precis så obehagligt som det låter. Man inser plötsligt hur Sverige en gång i tiden kunde landa i att ett Rasbiologiskt institut var en bra idé. Människan har en tendens att tro att allt som behövs är en god intention med det man gör, och så kommer man nå dit man vill. Men det stämmer förstås inte. Snarare hamnar människan hela tiden på avvägar och i återvändsgränder, som i detta fall.

Könsstatistiken har lett till osunt fokus på just kön

När det tas fram detaljerad och omfattande statistik om något så riktas fokus naturligt till just den parametern och man riskerar att bortse från allt annat som kan vara mycket mer betydelsefullt i sammanhanget. Statistik och hur den används kan skapa fler problem än det löser.

Skribenterna jämför hudfärgsstatistik med könsuppdelad statistik, som de menar ”är avgörande för jämställdheten”. Det ifrågasätter jag.

Könsstatistik har inte löst jämställdheten. Snarare har det lett till ett osunt fokus på kön. En hel jämställdhetsindustri har växt fram, som lever på att peka ut små procentskillnader i varje sammanhang (om det ser ut att vara till kvinnors nackdel) och driva opinion för att det utgör problem som måste lösas. Mängder av skattepengar har också plöjts ner i detta. Det har lett till könskvotering och därmed en försvagad meritokrati (att den som är bäst lämpad ska ha en roll eller ett jobb).

”Kampen” mellan könen har drivits så hårt att vi de senaste decennierna fått ett omvänt jämställdhetsproblem: Fredliga jämställda män pekas ut som onda bara för att de är män. Detta är inget vi vill ha när det gäller hudfärg. Dessvärre håller vi redan på att få det, att ljushyade pekas ut som onda pga sin hudfärg. Det är ren rasism, inte antirasism!

USA inget föredöme när det gäller antirasism

Fackförbunden nämner USA som ett land som tar fram statistik över hudfärg och etnicitet. Men USA är knappast något utopia där när det gäller respekt mellan människor. Snarare är det därifrån rashetsen spritt sig till Sverige, via akademin och teorier om intersektionalitet och postkolonialism, enligt vilken vita har en arvsskuld att betala till mörkhyade. Helt befängda saker, som vi behöver ta åt oss mindre av, inte mer.

Som stöd för sin syn hänvisar fackförbunden också till att FN anser att man ska ta fram ”jämlikhetsdata”. Ursäkta, men FN har de senaste åren spelat ut sin roll som uttolkare av vad som krävs för att värna frihet och mänskliga rättigheter, då de börjat driva en agenda som syftar till att bryta ner västvärldens landvinningar. Samma sak gäller tyvärr EU, som kört ner i woke-diket och vill detaljstyra allt mer, tex måste vi könskvotera privata bolagsstyrelser.

Jag har skrivit om att Sverige behöver statistik om vilka språk som talas här. Jämför vi hudfärg med språk, så är hudfärg något vi föds med. Språk är däremot inlärt och man kan tala flera. Språket spelar också en helt avgörande roll i samspelet mellan människor. Det utgör grunden för att vi ska kunna förstå varandra, utbyta tankar och åsikter. Att följa utvecklingen av språk i Sverige är betydligt viktigare än hudfärg, som inte säger något om hur vi kan komma att bete oss eller vad vi tycker och tänker.

Hudfärg avgör inte beteende eller samspel mellan människor

Fackförbund om några borde veta att när arbetsplatser fylls av personer med olika bakgrund, som har olika kultur, språk, normer, synsätt och beteenden, så är det inte hudfärgen primärt som kommer att avgöra hur dessa människor förstår varandra, vad de tycker om varandra, eller hur de agerar mot varandra. Det har snarare att göra med just sådana faktorer jag precis radade upp.

För att förbättra relationer och samvaron mellan människor krävs att man tar sig tiden att sätta sig in i mer kvalitativa saker, som hur de ser på andra människor, varför, vad de tycker och tänker. Det räcker inte med siffror.

Etnicitet kan vara intressant som indikator för kultur och värderingar. Men det svårt att definiera etniciteter och därmed att tolka resultaten. De som har ursprung i många länder, vad ”är” de? Det får de förstås tycka till om själva. Men hur stor poäng har en sådan självidentifikation i officiell statistik? Här öppnas enorma möjligheter att driva påverkansarbete och försöka övertyga folk om ”vad de är” – och inte. Här kan vi verkligen tala om ”vi och dom”. Behöver vi mer av sådana diskussioner?

Hudfärgsfokus skulle ytterligare söndra ett söndrat land

Sverige blir allt brokigare och vi upplever redan kulturkrockar och meningsskiljaktigheter mellan personer med olika religion, normer och beteenden. Det förekommer även kamp om den geografiska ytan och våld mellan folkgrupper. Att i detta läge kasta in en brandfackla i form av hudfärgsmätning och kräva rättvisa utifrån det, det kommer avsevärt öka konfliktnivån. Att dessa fackförbund verkar helt oförstående inför detta är inte bara förvånande, utan faktiskt lite otäckt. De lever uppenbarligen i en bubbla där världen är enkel och svart-vit.

Jag anser att vi bör hålla dörren till hudfärgsstatistik stängd och arbeta på andra sätt än med siffror för att människor ska kunna komma överens och bete sig väl mot varandra.

Vi behöver också inse att det finns en gräns. Inkludering i all ära, men vi måste acceptera att det inte alltid kommer att gå att enas om saker eller att bli tillräckligt nöjda med hur andra agerar, tycker osv. Det gäller inte bara arbetsplatser, utan även för hela länder.

6 kommentarer på “Räkna hudfärger leder till mer splittring

Add yours

  1. Många fackförbund anstränger sig redan för att ”synliggöra och stoppa strukturell rasism”, det vill säga att de vill se till att vuxna svenskar (här: folkslaget) upphör med vad de tror är deras ‘rasistiska’ tänkande (människosyn)/’främlingsfientliga’ bemötande av invandrare:

    2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst): ”Flera fackförbund säger nej till SD”:

    – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger SJU av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”

    – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i SVERIGEDEMOKRATERNA.”

    – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till VÄRDEGRUNDEN i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för ALLAS LIKA VÄRDE.”

  2. Jag återkommer alltid till Martin Luther King och hans ord om att hans barn måtte komma att leva i ett land där alla bedöms efter sin moral och inte efter färgen på deras hud. USA har lyckats åstadkomma det diametralt motsatta.

    Det kvittar vilket syfte man haft i grunden, om resultatet blir det vi sett av absolut urholkning av universiteten och studenternas egentliga kompetens. Om man skapar ett system av detta slag har man från universiteten givit efter för ten plakatpolitik, SOM OM man under senare år inte tagit in, utbildat eller anställt på ett rasneutralt sätt.

    Jag är den förste att avsky rasism eftersom hela idén är så fördomsfull och korkad. Men när antirasister kräver särbehandling på grund av att deras förfäder inte fick likabehandling – vänta nu ett slag – så har de en ingång som innebär hämnd. Det enda man kan vinna på något så idiotiskt är att man skapar en ny grupp som på grund av skäl som bara handlar om ras också får negativ särbehandling. I detta sammanhang är det de extremt hårt studerande östasiaterna som främst hamnat i den gropen.

    Världens symfoniorkestrar enades på sjuttiotalet om att ha provspelningar bakom ridå för att BARA den instrumentala prestationen skulle tas hänsyn till. Kön, hudfärg, egenheter – allt detta anses och bör förbli sedda som ovidkommande. Dessvärre har allt starkare röster höjts för att segregerande kvotering efter hudfärg och kön ska tillämpas.

    Vart tog kraven på jämställdhet vägen? Kanske ner i samma skitiga intellektuella lerpöl som när klanen Kim kallat Nordkorea för ”folkdemokrati”, Sovjetunionens ledare när de kallade sina allmänna val för fria och demokratiska eller när Hitler talade om fred så att i stort sett alla trodde honom.

    Den liberala demokratin har slagit huvudet i taket, allra värst och farligast i USA. Det är vi konservativa som med TRADITIONENS RÄTT OCH SKYLDIGHET måste försöka att vända skutan rätt. Det är tragiskt att Donald Trump blivit ett slags definierande figur för en egentligen högst anständig men oftast stillsam och tyst rörelse av vanligt folk.

    Vi behöver motbilder. För ingen ska tveka om att världen behöver oss. Och när liberalismen glidit så mycket till vänster som den gjort i världen, vad kan man bli annat än konservativ? Det, eller att bara låta alla traditioner dö…

  3. Här motsäger Utas sig själv…

    ”[I en idealvärld utgör språket] grunden för att vi ska kunna förstå varandra, utbyta tankar och åsikter.”

    ”Dessvärre håller vi redan på att få det, att ljushyade [DVS. enbart svenskar — exkl. t.ex. adopterade, vilka är svenskar på alla sätt och vis, förutom just det medfödda utseendet, MIN ANM.] pekas ut som onda pga sin hudfärg [dvs. tillhör det svenska folkslaget].”

    … därför att grunden är, som alla kan se/observera, huruvida den andre (svensken, här: folkslaget) kan uppfattas som Ond (‘rasist’/’främlingsfientlig’) eller God (‘antirasist’), vilken avgör synen på (”vad de tycker om varandra”) och därav bemötandet av (”hur de agerar mot varandra”) den andre/svensken…

    … oavsett språkliga kunskaper. — Det räcker med att förstå ett ord: ‘rasist’/’högerextrem’, så som denne beskrivs av Den politiska och kulturella Eliten i Media, förmedlaren av den publika/offentliga synsättet/sanningen…

    … vilken kan skilja sig från den privata/individuella: Om den subjektiva/omedvetna (?) Utas inte betraktar sig själv som en ‘antirasist’, är hon då en ‘rasist’? Det beror på vem som tillfrågas?:

    2020-07-02 Arbetsmarknadsdepartementet (S), pressmeddelande: ”RASISM på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”:

    ((1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre SCHORI (S): ”RASISM och främlingsfientlighet skall KRIMINALISERAS OCH JAGAS. Det går inte att i en DEMOKRATI hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”))

    ”Regeringen ger LÄNSSTYRELSERNA i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.”

    ”Vi behöver lyfta fram den STRUKTURELLA RASISM som finns i Sverige och SOM MÅNGA OMEDVETET UPPRÄTTHÅLLER, säger jämställdhetsminister Åsa LINDHAGEN (MP).”

  4. Anledningen till Utas’ text är, att hon inte har samma verklighetstolkning som nämnda fackförbund: – Hon ser/erkänner inte att svenskar (här: folkslaget) är ‘rasister’/har ett ‘främlingsfientligt’ synsätt på/bemötande av invandrare, vilka/vilket orsakar ”strukturell rasism”…

    … varför hon ställer frågan: ”Behöver vi mer av sådana [”Hudfärgsfokus”] diskussioner?”, men avstår (av onämnd anledning) att själv föreslå åtgärder för att ”… synliggöra och stoppa strukturell rasism”, förutom ett allmänt ”… vi bör […] arbeta på andra sätt än med siffror för att människor ska kunna komma överens och bete sig väl mot varandra”.

    Om det är någon fråga som bör diskuteras, är det den om huruvida det handlar om svenskars rasism…

    (Bengt WESTERBERGs (FP/L) statliga offentliga utredning (SOU) år 2012 ”Främlingsfienden inom oss [SVENSKAR, min anm.]” — i sina presentationer gjorde han bedömningen att mellan 30%–50%, dvs. var tredje–varannan VUXEN svensk, har en främlingsfiende/rasist inom sig)

    … eller naturliga ”… kulturkrockar och meningsskiljaktigheter mellan personer med olika religion, normer och beteenden”.

    Exempel på KULTURKROCK: 2022-06-05 Kvartal.se: ”För min dotter”, Jerker Vinterstare (forskare): – ”[e]n studie visade att 65 PROCENT AV EUROPEISKA MUSLIMER (SVENSKAR inkluderade) anser att ISLAMS REGLER är viktigare än LAGARNA i landet som de är medborgare i – det kära läsare, det är oroväckande.”

    (65% av 1.250.000 (enl. Tobias Hübinette, 2024; fd. EXPO) är 812.501 kulturella (VUXNA?) muslimer i Sverige.)

    Till exempel denna LÄRARINNA, i en statlig skola: 2020-02-29 SVT: ”Läraren Naouel Aissaoui [tunisier med SLÖJA] möter Loubna Stensåker Göransson (M) [marockansk muslim UTAN]: Slöjförbudet handlar om RASISM [enl. muslimsk kultur, MIN ANM.]”: – ”… min tro som säger att det finns [en] gud som är större än Skurups kommun och det här beslutet.”

    En annan fråga är, hur svenskars ‘rasism’ står sig i jämförelse med andra regionala och nationella folk. T.ex. kurder, tunisier, somalier, irakier, syrianer och palestinier… i respektive länder, och de som har valt att bosätta sig i Sverige.

    Bör dessas människosyn och förhållningssätt till ett mångfaldssamhälle (kulturellt, etniskt, religiöst) (be)dömas med svensk moralmåttstock? — Om inte, varför?

  5. Osammanhängande resonemang och besynnerligt valda referenser. Bengt Westetberg? Man tar sig för pannan.

    Utas reflektioner är sannolikt helt korrekta. logik präglar resonemanget.

    Västerländsk indivualism och kritiskt tänkande står i bjärt kontrast till dominant gruppbeteende. Därför är ditt resonemang om huruvida kurder, tunisier, somalier, irakier, syrianer och palestinier… ,i sina respektive länder, uppvisar avståndstagande visavi andra kulturer förvånande. Självklart gör de. Och så sker!

Lämna en kommentar

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑