FN måste ersättas av något annat

Det börjar bli alltmer uppenbart att FN blivit en institution för att bryta ner västvärlden och omintetgöra det vi lyckats uppnå, helt i linje med vår tids socialistiska strömningar. Vi i väst har finansierat uppbyggnad av en organisation, som nu används emot oss. Vi behöver nya allianser för framtiden där vi kan arbeta för fred och mänskliga rättigheter, med dem som faktiskt vill göra det.

Israel, ett litet land i mellanöstern med demokrati, frihet och rättsstat, hade fram till oktober 2023 fått 140 FN-resolutioner mot sig som fördömer landet – bara sedan 2015. Det kan jämföras med resten av världen, som tillsammans bara skrapat ihop ynka 64. Nordkorea hade bara åtta och Iran sju.

Det är uppenbart att FN nu används för att driva konflikt mot enskilda länder/folk – och rentvätta andra länders smutsiga byk.

I FN måste världens demokratier jämka sig med diktaturer, länder som terroriserar den egna befolkningen eller som bedriver anfallskrig mot andra. Exempelvis var Iran ordförande i FN:s råd för mänskliga rättigheters sociala forum i höstas. Det är ett hån. I rådet (UNHRC) ingår länder som Afghanistan, Kina, Iran, Eritrea och Qatar. Saudiarabien sitter i FN:s kvinnokommission, som arbetar för jämställdhet mellan könen. Ryssland och Kina är permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd, som har i uppgift att undersöka konflikter i världen och rekommendera handlingar mot varje hot eller aggressiv handling. Det är ett skämt.

Vad gör det med oss själva, när vi i väst ger upp vår självrespekt på detta sätt? När vi ger auktoritära aggressiva stater legitimitet och makt på denna plattform? Även makt över våra pengar.

Bland OECD-länderna var Sverige fjärde största givarland till FN 2017 och 2018. Alltså inte per capita, utan totalt. Endast USA, Tyskland och Storbritannien bidrog med mer än Sverige. År 2019 skickade vi åtminstone 17,7 miljarder kr till FN. Hur det ser ut nu vet jag inte, men jag har inte hört att dessa höga siffror skulle ha minskat nämnvärt sedan dess.  

Man kan som fredligt demokratiskt land absolut ha kontakter med andra länder som är mindre fungerande eller mindre fria än vårt. Men att gå ihop med dem, låta dem sätta agendan och fälla avgöranden om rätt och fel, det är något annat.

Det vi fick lära oss i skolan att FN handlade om, globalt samarbete, fred, säkerhet och mänskliga rättigheter, låter jättefint. Men om konsekvenserna faktiskt inte blir de önskvärda, utan tvärtom, så kan vi inte bara fortsätta låtsas att det är så. Självklart har det skett saker under åren genom FN som varit bra. Men det i sig innebär inte att det inte kunde gjorts på något annat sätt, eller att vi ska behöva ta allt det onda med det goda. Frågan vi måste ställa oss är vad vi kan förvänta oss framöver, från nu.

Glorifiering av FN måste upphöra. Sverige har lagt för många ägg i den stora FN-korgen, med fromma förhoppningar om att det nog gör skillnad åt rätt håll. Vi behöver nya allianser för framtiden där vi kan arbeta för fred och mänskliga rättigheter, med dem som faktiskt vill göra det.

Vi kan inte förändra hela världen. Men vi kan åtminstone, med all kraft vi har, skydda de platser i världen där vi lyckats uppnå fred, lag och ordning, demokrati, jämställdhet, sekulära stater och religionsfrihet. Man skyddar inte det mest värdefulla man har genom att låta dem som vill förstöra det få allt större spelrum i världen. 


Ur inledningen till FN-stadgan. FN hade 51 medlemmar vid starten, nu 193 medlemmar.

VI, DE FÖRENADE NATIONERNAS FOLK, BESLUTNA

  • att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden,
  • att ånyo betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer
  • att skapa de villkor, som äro nödvändiga för upprätthållande av rättvisa och aktning för förpliktelser, härrörande ur fördrag och andra källor till den internationella rätten, att främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor under större frihet.

6 kommentarer på “FN måste ersättas av något annat

Add yours

  1. FN har blivit något annat än det var tänkt för. det har blivit en rumlarplats för världens sämsta demokratier.

Lämna en kommentar

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑