Om mig

Vem är Josefin Utas?

jag-bild-2014Jag är en nyfiken, envis, otålig, gladlynt, känslomänniska, wanna-be-nörd, som tänker lite för mycket för mitt eget bästa.

Sedan länge har jag ett stort samhällsengagemang. Jag gillar att skriva och delta på ett hörn i den offentliga debatten. Har även varit politiskt engagerad. Just nu är jag kolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida och arbetar som Slöseriombudsman (SlösO) för Skattebetalarnas förening.

Bakgrund

Till yrket är jag civilingenjör med en doktorsexamen i kemi. Trots min långa specialistutbildning är jag en klar mångsysslare som alltid är ”på väg” någonstans. Har arbetat inom industrin med forskning. Gillar pedagogiska utmaningar och har många erfarenheter av det, alltifrån grundskola till universitet. Har arbetat som utredare och högskoleexpert på ett fackförbund i ett antal år.

Politiskt engagemang

Tidigare har jag varit kommunpolitiker för Miljöpartiet i Sollentuna (2010-2016), bland annat som 2:e vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.

2016 lämnade jag MP för att engagera mig i det relativt nya politiska partiet Medborgerlig Samling (MED). Där satt jag i partistyrelsen, agerade talesperson i demokrati och jämställdhet och arbetade mycket med partiets kommunikation, inklusive med opinionssajten MEDbloggen, som jag startade. I valet 2018 stod jag på plats två på MEDs riksdagslista.

Ideologiskt skulle jag beskriva mig som jordnära liberal som tycker att politik måste utgå från hur verkligheten faktiskt ser ut och hur människan är som varelse. Idealism är viktigt, men politik måste vara realistisk. Frågor som rör demokrati och frihet ligger mig varmt om hjärtat.

Om bloggen

Här på bloggen har jag gjort skrivit sedan 2014, men det finns också en del information om mig och mina andra alster. Åsikterna som uttrycks på bloggen är mina personliga.

Snabbfakta om mig

 • Gillar: människor, idéer, variation, diskussion, logik, kommunikation, filosofi, psykologi, naturvetenskap, astronomi, regn, torra småkakor, att fika.
 • Ogillar: konserter, att diska, människor som inte kan säga ”jag vet inte” eller ”jag har ändrat mig”
 • Beundrar: personer som vågar vara annorlunda
 • Vill: bli bättre på att göra fel, föra människors närmre varandra

Mina sociala medier

Kontakt

Mailadress: josefin.utas(at)gmail.com

19 reaktioner till “Om mig”

 1. Tiden dåsar
  Kaffet är varmt och cigaretten ryker
  Det regnar ihållande

  Mitt dagliga liv är en ständig flykt från en sparad disk
  De irrationella gapen är alltid fler än de rationella punkterna 🙂

  Stå på dig. Etik är en personlig sak.

 2. Första gången jag läste något av Dig var på Dagens Samhälle, texten föll mig i smaken, logisk saklig och resonerande. Texten avslutades med Ditt namn och partitillhörighet, MP, det var helt overkligt. Idag verkar Du själv kommit till insikt att MP inte är ett parti för Dig , gratulerar.

 3. Jag kan inte annat än välkomna dig in på de mindre partiernas arena och uppmuntra dig att inte ha hybris, men valsamverka. Jag är f.d. Miljöpartist, som du, men lämnade partiet p.g.a. att MP tog bort utträdeskravet ur EU.

  Jag är således mer likt Olof Palme och Mahatma Ghandi, d.v.s. mer vänster eftersom vetenskapen kommit fram till att samhällen med högre jämlikhet har mindre inslag av våld och färre mordoffer, således sannolikt en högre upplevd lycka.

  Likt Olof Palme, och andra äldre socialister, är jag inte heller för den förda migrationspolitiken. Du och ditt parti är inbjudna till Valsamverkanspartiet.

 4. Så har jag äntligen fått en presentation av vem du är, du med det glada leendet som jag numera möter av och till som ny medlem i Medborgerlig samling. Gillar din sakliga analytiska förmåga.

 5. Utomordentligt välskriven artikel! Den bästa beskrivning, som jag läst, om orsakerna till att Sverige har hamnat snett över hela linjen i samhällsutvecklingen.

 6. Det verkar som vi kemister, Du , jag och Angela M har en bra förmåga och intresse för att se hur olika humanmolekyler kan tänkas Sam- eller motverka. Vilka kombinat som stärker eller till o med kan explodera. Som en herr Hitler likt ammoniumnitrat i Libanons hamn.
  Så skoj det vore att träffa Dig en kväll. Die Hoffnung besteht!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s