Om mig

jag-bild-2014

Vem är Josefin Utas?

Jag är en nyfiken, envis, otålig, gladlynt, känslomänniska, wanna-be-nörd, som tänker lite för mycket för mitt eget bästa.

Till yrket civilingenjör med en doktorsexamen i kemi. Är trots min långa specialistutbildning en klar mångsysslare som alltid är ”på väg” någonstans. Har arbetat inom industrin med forskning. Gillar pedagogiska utmaningar och har många erfarenheter av det, alltifrån grundskola till universitet. Har arbetat som utredare och högskoleexpert på ett fackförbund i ett antal år. För närvarande är jag Slöseriombudsman (SlösO) hos Skattebetalarnas förening.

Sedan länge har jag ett stort samhällsengagemang. Jag gillar att skriva och delta på ett hörn i den offentliga debatten. Just nu är jag kolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida.

Tidigare har jag varit kommunpolitiker för Miljöpartiet i Sollentuna (2010-2016), bland annat som 2:e vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Efter det har jag varit engagerad i det relativt nya politiska partiet Medborgerlig Samling (MED). I valet 2018 stod jag på plats 2 på MEDs nationella riksdagslista. Där har jag haft poster i partistyrelsen, varit talesperson i demokrati och jämställdhet men även arbetar lokalt i Sollentuna och Stockholm. Jag arbetade mycket med partiets kommunikation, på sociala medier, med hemsidan och opinionssajten MEDbloggen, som jag startade.

Ideologiskt skulle jag beskriva mig som jordnära liberal som tycker att politik måste utgå från hur verkligheten faktiskt ser ut och hur människan är som varelse. Idealism är viktigt, men politik måste vara realistisk. Frågor som rör demokrati och frihet ligger mig varmt om hjärtat.

Åsikterna som uttrycks på bloggen är mina personliga.

Snabbfakta om mig

* Gillar: människor, idéer, variation, diskussion, logik, kommunikation, filosofi, psykologi, naturvetenskap, astronomi, regn, torra småkakor, att fika.
* Ogillar: konserter, att diska, människor som inte kan säga ”jag vet inte” eller ”jag har ändrat mig”
* Beundrar: personer som vågar vara annorlunda
* Vill: bli bättre på att göra fel, föra människors närmre varandra

Sociala medier

Twitter: http://www.twitter.com/josefinutas
Facebook: http://www.facebook.com/josefin.utas
Instagram: https://www.instagram.com/josefinutas   (obs! Finns ingen politik på Insta)
Gab: https://gab.com/JosefinUtas
MeWe: https://mewe.com/i/josefinutas

Ofta använda taggar:  #frihet #demokrati #jämställdhet #vadfanfårjag #skatteupproret #armaSverige

Mailadress

josefin.utas(at)gmail.com

19 kommentarer

 1. Tiden dåsar
  Kaffet är varmt och cigaretten ryker
  Det regnar ihållande

  Mitt dagliga liv är en ständig flykt från en sparad disk
  De irrationella gapen är alltid fler än de rationella punkterna 🙂

  Stå på dig. Etik är en personlig sak.

 2. Första gången jag läste något av Dig var på Dagens Samhälle, texten föll mig i smaken, logisk saklig och resonerande. Texten avslutades med Ditt namn och partitillhörighet, MP, det var helt overkligt. Idag verkar Du själv kommit till insikt att MP inte är ett parti för Dig , gratulerar.

 3. Jag kan inte annat än välkomna dig in på de mindre partiernas arena och uppmuntra dig att inte ha hybris, men valsamverka. Jag är f.d. Miljöpartist, som du, men lämnade partiet p.g.a. att MP tog bort utträdeskravet ur EU.

  Jag är således mer likt Olof Palme och Mahatma Ghandi, d.v.s. mer vänster eftersom vetenskapen kommit fram till att samhällen med högre jämlikhet har mindre inslag av våld och färre mordoffer, således sannolikt en högre upplevd lycka.

  Likt Olof Palme, och andra äldre socialister, är jag inte heller för den förda migrationspolitiken. Du och ditt parti är inbjudna till Valsamverkanspartiet.

 4. Så har jag äntligen fått en presentation av vem du är, du med det glada leendet som jag numera möter av och till som ny medlem i Medborgerlig samling. Gillar din sakliga analytiska förmåga.

 5. Utomordentligt välskriven artikel! Den bästa beskrivning, som jag läst, om orsakerna till att Sverige har hamnat snett över hela linjen i samhällsutvecklingen.

 6. Det verkar som vi kemister, Du , jag och Angela M har en bra förmåga och intresse för att se hur olika humanmolekyler kan tänkas Sam- eller motverka. Vilka kombinat som stärker eller till o med kan explodera. Som en herr Hitler likt ammoniumnitrat i Libanons hamn.
  Så skoj det vore att träffa Dig en kväll. Die Hoffnung besteht!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s