Avgå Jan Björklund!

Idag publicerar tidningen Dagens Samhälle en intervju med Jan Björklund som fick mig att gå i taket fullständigt (intervjun finns bara i papperstidningen, än så länge i alla fall). Så här säger han apropå läget i landet relaterat till den ansträngda flyktingsituationen:

-”Det är för lite civil olydnad i kommunerna. Vi har en situation som på en del områden närmast är force majeure. Man måste laga efter läge. Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse”.  

-”Det är bara i Sverige det kan inträffa att man väntar på att resa tälten på Revingehed för att man ska ha bygglov från byggnadsnämnden”.

Detta är horribla uttalanden från en högt uppsatt person inom politiken, som dessutom nyligen har suttit i regeringen i 8 år. Det är dessutom helt respektlöst mot dem som har som uppgift att följa de regler som bland annat Björklund själv varit med och beslutat om.

Björklund förordar alltså att personer ute i kommunerna ska åsidosätta det som gäller på ett godtyckligt sätt. Som att det vore något modigt att göra. Och han talar om att det finns någon sorts – också godtycklig förstås – förlåtelse någonstans att få, för dem som inte följer det som är bestämt. Var finns denna förlåtelse? Från vem, för vem och vad? Ska det avgöras av en ny ”förlåtelsemyndighet” eller…?

Jag är den första att hålla med om att vi har reglerat saker för hårt i Sverige, på flera nivåer. Vi bygger nya förordningar, lagar, praxis och så vidare hela tiden och systemen har bara växt. Få saker tas bort, förenklas och underlättas. Men lösningen är inte att som han säger att ”släppa sin ängslighet” och strunta i det som vi på demokratisk väg kommit överens om ska gälla.

Tala om civil olydnad kan man göra när det gäller privatpersoners agerande. Jag kommer ju själv från ett parti som är ganska välvilligt inställt till sådant jämfört med andra. Men det här handlar inte om privatpersoner, utan om dem som upprätthåller de offentliga systemen i Sverige. De som i princip bär landet på sina axlar. De som har makt över det som ger stabilitetet och hållbarhet i landet. De som är garanterna för en likvärdig och rättvis behandling av medborgarna.

Lösningen måste förstås vara att bygga nya, enklare och mer flexibla system, som är funktionella. Och hinner vi inte det på kort tid så är det någon form av överenskomna undantag som bör gälla (jag bloggade om detta nyligen). Frågan om de övergripande ramverken som kommunerna har att förhålla sig till ligger på rikspolitikernas bord.

Jag anser inte att läget är så extremt och så totalt omöjligt att hantera på annat sätt än att släppa lös anarki och kaos i Sverige.

Så nej Björklund. Vi ska INTE ha politiker, varken på riks-, landstings- eller kommunal nivå, som på egen hand ska sätta lagar och regler ur spel! Och vi ska inte börja skapa ett informellt system där de till och med förväntas göra det. Det vore en mycket olycklig utveckling för landet.

Finns många som skämtsamt talar om att personer borde ”avgå” efter klantiga ageranden eller uttalanden. Jag brukar inte hänga på sådant. Men nu känner jag för att säga: avgå Björklund! Nu har du förbrukat ditt förtroendekapital. Vi behöver politiker som nystar i rätt ändar på garnnystanet.

Annonser

12 comments

 1. Tja … i princip håller jag väl med om att regler ska hållas, men jag är pragmatisk i det mesta när det behövs.

  MEN … flyktingkaoset (med mera faktiskt, det sprider sig som ringarna på vattnet och nu har man terror varning ovanpå allt och där ligger vi i botten efter alla andra med) vi beskådar är självförvållat och inget som ‘bara hänt’. Något man tillfälligt kan tänja på reglerna för och sedan snabbt kunna återgå. Det kommer inte att bli någon återgång till ‘normalläge’ utan att synnerligen obekväma beslut behöver fattas av våra ideologiska och ”naiva” politiker. Vi har dagens situation PGA av att man tänjt ut de internationella konventioner, man så gärna nämner, till att starkt avvika från majoritetens tolkning. Denna påvisade grundorsak ska tas tag i först, redan de närmaste dagarna och inte om 1+år, inte börja föreslå genvägar till allt möjligt så att fotfolket ska kunna hinna lite bättre. Igen: Politikerna måste göra sitt jobb börja visa ledarskap och fatta beslut NU, precis det som de avkräver av de som tar smällarna av deras icke-beslut.

  Skulle önska att någon riktig journalist kunde ta och gå igenom varför politikerna i våra grannländer inte verkar ha några större problem med att vända på en femöring och vad som *egentligen* hindrar våra

  1. Om kommunerna börjar tänja på lagarna, eller helt enkelt ignorera dem som Björklund föreslår, kommer medborgarna att lära sig att ‘etablissemanget’ saknar respekt för lagen. Vad tror du det gör för medborgarnas respekt för densamma? Vandaler som bränner ner asylboenden saknar rdean denna respekt och vi behöver verkligen inte sätta exemplet att kommunerna är lika goda kålsupare. Samhällskontraktet är redan tillräckligt utmanat som det är.

   1. Precis.

    Politiker och journalister försöker få det som händer att vara likt en naturkatastrof som kanske endast gett ett par dagars förvarning. I sådana lägen torde de flesta se igenom fingrarna för lite pragmatism (under ansvar att försvara detta i ett lugnare läge, givetvis). Men som sagt, vare sig kaoset kring ‘migrationen’ eller terroristattentat i europeiskt land platsar i ligan ”blixt från klar himmel”. I alla fall om man är hyfsat påläst om allt möjligt, vilket många politiker/journalister inte verkar sätta någon ära alls i att vara.

 2. Jag håller med: kommunerna skall absolut inte börja ignorera lagar och regler. Vad får oss att tro att de kommer göra detta på det sätt vi önskar? Räkna med Murphys lag: kommunerna kommer tänja på precis de lagar som drabbar dig och mig.

  För egen del kämpar vår familj just nu hårt för att en ung grabb med särskilda behov skall få det stöd i skolan han behöver. Om kommunen känner att de kan strunta i sina åtaganden, så blir inget lättare för oss.

  Björklund bör även betänka att det enklaste kommunerna kan göra är att säga: Nej, nu orkar vi inte ta emot fler. Staten får lösa sina egna problem. Vi har nog med vårt.

  Björklund bör agera själv. Problemen är skapade av staten, som inte säkrat sin egen gräns. Den läcker idag, oavsett gränskontrollerna, som ett såll.

  För invandringsvännerna borde KDs variant på de finska flyktingslussarna funka bra. Alla får komma in (i lägren), de illegala skickas tillbaka, och de som fått godkänd flyktingstämpel slussas vidare in i samhället. Det begränsar trycket kanske till hälften eller mer.

  För de andra är det SDs och moderaternas moment 22 som gäller: gärna asyl, men bara om du kommer från Tyskland eller Danmark, men de är säkra länder, så då får du inte asyl.

  Det jag tycker att kommunerna borde göra är att tydligt och offentligt lägga fram hur landet ligger. Vad de saknar i resurser, vilka lagar som sätter käpparna i hjulet. Oavsett i hur dålig dager det sätter våra rikspolitiker. Sen får riksdagen, där Björklund sitter, trycka igenom lämpliga lättnader eller uppstramningar av lagarna fort som sjutton. Inte sitta och mumla om utredningar eller utmaningar.

  Land skall med lag byggas. Annars blir det bara käbbel, ingen ordning och reda.

 3. Hej.

  Björklund fullföljer bara konsekvent den linje som först den Mp-stödda Alliansen och sedan den Mp-stödda socialdemokratin bestämt sig för: invandring utan gräns är ett självändamål.

  Migrationsverket fattar beslut utan att bry sig om lagar, utom när lagen är i linje med önskad politik, Arbetsförmedlingen ljuger med sin statistik över invandrares utbildning, Riksdag- och Regeringskansli far med medvetna lögner om hur arbetet med informationsutbyte går till, hur man räknar utanförskap och No-Go-zoner, BRÅ vägrar kartlägga brottslighet utefter folkgrupp med hänvisning till PUL, och myndigheter, universitet och partier uppmuntrar till anställning på basis av hudfärg och sponsrar därför organisationer som upprättar rasregister.

  Den röd-grönt styrda Malmö kommun uppmuntrar, underlättar och möjliggör illegal ockupation av privat mark, men är snabba att vräka palestinska araber när de bygger ett tältläger på kommunens mark. Den röd-gröna regeringen dammar av lagar om expropriering av privata fastigheter.

  Jag ser Björklunds uttalande som helt i linje med de senaste tio åren i svensk politik: vi gör vad f*n vi vill, vi är härskare, och folket skall hålla käften, skämmas för sin kultur och sin historia för annars är de rasister, och om vi bara håller gränsen öppen och gnäller på EU så att de stänger till, så kan vi vara moralens vita riddare utan att ta nåt ansvar för någon annan än vår egen karriär. Lagen är det svärd varmed övermakten styr folket; som svensk man har jag alltid föredragit yxor, ty de är både vapen och verktyg.

  Vi svenskar har nu inget val än att anamma främlingarnas synsätt på statsmakten: den är en fiende att plundra, och den som inte gör det är dum och får skylla sig själv. Välkommen till mångkultur på riktigt, även kallat allas krig mot alla.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. För en gångs skull håller jag inte med alls. Det måste finnas nån form av sunt förnuft och nödvärnsrätt i såna här lägen. Reglerna finns inte till för sin egen skull. Människors akuta fysiska behov väger mycket tyngre än paragraferna.

  Just nu har MSB sagt att de behöver 50.000 tältplatser innan årskiftet, för att alla invällande migranter ska kunna få nån form av tak över huvudet. Men de klarar inte ens att fixa 375 tältplatser, för de har gått vilse i reglerna. I stället sover folk på gatan. Och nu är säsongens första snöstorm på väg till Skåne.

  Reglerna kan dra åt helvete, få ändan ut vagnen och sätt upp tälten nån gång!

  1. ”Nån form av sunt förnuft”. Hur länge ska vi strunta i lagar pga ”nödvärnsrätt”? 1 år? 2 år? 5 år? Hur länge ska politiker rulla tummarna, som Björklund, och hävda krisläge utan tala om hur krisläget i systemen ska undanröjas? Det är politikernas fel att vi är där vi är. Som vi bäddar får vi ligga. Detta är resultatet av tidigare tagna – och inte tagna – beslut.
   Läs mitt förra blogginlägg om vad SKL säger. Man behöver inte rulla tummarna utan komma överens om undantag (se mitt förra inlägg) för att få någon ordning och försöka bibehålla så stor rättvisa som möjligt i kaoset.
   Som några på twitter kommenterade: blir intressant om (när?) SD styr och börjar nyttja ”nödvärnsrätten”. Vad händer då?

   1. Krisen är förstås helt självförvållad, när Alliansen gjorde upp med ditt parti och trodde allt var frid och fröjd. Sen kom sossarna och fortsatte med samma politik.
    Man har byggt in alldeles för många ‘pull-faktorer’ i migrationssystemet. Det som länge behövts är radikala reformer som antingen ger förmåga att hantera volymerna utan men för samhället, eller som leder till att volymerna minskar kraftigt av sig själv. Men än så länge har man gjort för lite och för sent. Då tvingas myndigheterna till nödvärn, eftersom man rimligen inte kan låta folk frysa ihjäl på Sveriges gator. Det är inte de som skapat det bristfälliga systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s