Medborgerlig Samlings årsstämma 2018

Årsstämman 2018 för Medborgerlig Samling (MED) gick av stapeln den 4-6 maj och jag tänkte som vanligt, för min egen del och för historieskrivningen, sammanfatta vad som avhandlades, vad som beslutades politiskt och göra lite egna reflektioner kring hur det gick med allt.

Årets partistämma var först tänkt att hållas i Jönköping, men med ganska kort varsel flyttades den till Stockholm av praktiska skäl. Det var svårt att hitta bra lokaler inklusive boende till bra pris, på bra plats osv. Nu blev det centralt i Stockholm på Citykonferensen istället, nära Hötorget.

Stämmans absoluta huvudfokus denna gång låg på politiken. Över 150 motioner hade lämnats in av medlemmarna. Därtill fanns ett antal sakpolitiska program (propositioner) som skulle behandlas. Sedan var det förstås vanlig formalia för en årsstämma. På stämman såldes profilprodukter, klistermärken och jackor som beställts delades ut. Jag köpte fler MED-knappar och ett klistermärke till min bil, så nu har jag ”pimped my ride”.

Denna stämma var den första i partiets historia med distriktsombud istället för att alla medlemmar som vill är med och representerar sig själva. Anledningen till att har vi ändrat förfarande är för att vi växer och det inte längre går att hålla stämma på det gamla sättet. Partistyrelsen har enligt stadgarna fem ombud, men jag var på plats som ett av Stockholms-ombuden. Stockholmsdistriktet är partiets största distrikt med råge och hade hela 36 ombud av totalt 118 (Skåne hade 17 och Göteborg 16 ombud) . Förutom ombuden fanns det plats för medlemmar som ville närvara trots att de inte hade rösträtt. De fick också yttra sig på stämman.

Inför stämman blev det en del strul med hur rollen att vara ombud skulle tolkas. Hur bunden var man vid vad distriktet tyckte? Och hur vet man det? Vad behöver man göra för att förankra det? Eller fick man rösta enligt eget huvud? Jag anser att vad som gäller måste förtydligas inför nästa stämma så att det blir mer jämlikt för ombuden och därmed för medlemmarna i de olika distrikten.

Fredagen den 4 maj

På fredagen mjukstartades det efter lunch med kommittéarbete. Alla motioner samt förslagen till sakpolitiska program behandlades av kommittéer vars uppdrag var att diskutera förslagen till beslut, eventuellt modifiera förslagen och föreslå stämman hur den ska rösta. De skulle även behandla andra yrkanden som kommit in. Jag satt i kommittén som behandlade demokratifrågor och vi instämde faktiskt i partistyrelsens förslag till beslut i alla frågor.

Efter arbetet i kommittéerna var klara på eftermiddagen så blev det egen tid och socialt umgänge för dem som ville. För min del fortsatte arbetet tillsammans med mina partistyrelsekollegor. Vi hade en sista kväll med gänget i form av ett styrelsemöte och pratade igenom resultatet från dagens kommittéer för att se om vi höll med, om vi skulle jämka något, vad vi skulle plädera för på stämman och vem som skulle göra det. Det blev alldeles för sent. Vi slutade väl vid halv elva på kvällen. En lyckad dag, men det blev inte många timmars sömn.

Lördagen 5 maj

Mer ordning och reda denna gång

På lördagen behövde vi gå upp med tuppen, pust. Stämman öppnades formellt kl 8.30. Partiledare Ilan Sadé inledde med ett tal och sedan gick vi över till själva ärendena.

Den här gången var vi, partiet alltså, mycket bättre förberedda. Många lärdomar drogs av förra stämman och nu fanns ett rejält tilltaget presidium med flera ordföranden och flera sekreterare som hade börjat jobba i god tid innan stämman för att förbereda sig. Det var tydliga regler för att tala, yrka m.m., så styrningen av stämman gick mycket bättre än förut. En stor eloge till presidiet som höll pli på oss!

Först behandlades verksamhetsberättelsen, ekonomisk berättelse och revisionsberättelse. Partistyrelsen beviljades också ansvarsfrihet. Det togs beslut om några ytterligare stadgeändringar, som kommer att kräva ett beslut till på en stämma för att träda i kraft.

Medlemsavgiften ändrades från att ha varit 250 kr för medlemmar som är 25-70 år och 100 kr för dem under 25 och över 70 år, till att bli 250 kr oavsett medlemmens ålder. När det gäller medlemsavgiftens fördelning internt i partiet så förordade partistyrelsen att vänta med att sätta en fördelningsnyckel, men stämman röstade ner styrelsens förslag till förmån för en fördelning där en viss del av medlemsavgiften går direkt till en medlems distrikt och eventuell lokalförening. Detta för de lokala föreningarna ska ha mer resurser för att göra aktiviteter utan att behöva äska några pengar från riks, men också för att det ska finnas incitament att värva fler medlemmar.

Alexander Bard höll tal

Efter en kaffepaus vid kl 10 och fler stämmobeslut, så var det kl 11 dags för Alexander Bard. Han höll ett fullkomligt LYSANDE tal om den offerkultur som tagit Sverige i ett järngrepp och om liberalkonservatismen (den ideologi som MED har) som han ser har framtiden för sig. Han är en väldigt bra talare och intressanta tankar bara rinner ut honom. Jag önskar så att jag själv kunde behärska en scen som han, men har insett att jag får ge upp den drömmen för det här livet. Hoppas att jag kan bidra med annat.

Jag var helt medtagen efter hans tal, för det var så bra. Så otroligt tankeväckande. Han har lite grann gjort samma resa som jag och insett att konservatismen behövs som komplement till liberalismen. Eller snarare: det som vi båda har kommit på behövs, har jag förstått går vid namnet konservatism.

Fortsatta förhandlingar och beslut

Efter lunch nere i restaurangen på gatuplanet eller annanstans, fortsatte stämman med behandling av motioner. Jag trodde faktiskt inte att det fanns en chans att lyckas hinna med att behandla alla motioner inom tiden för stämman. Men jag kan redan nu säga att: det gjorde vi! Helt otroligt! Tack vare gedigna förberedelser, hård disciplin på stämman och en fiffig förhandsvotering som genomfördes av ombuden innan stämman, så gick det vägen. Först plöjde vi igenom de ”enkla” motionerna där det var väldigt klart vad utfallet skulle bli. Sedan gick vi över till dem där det fanns osäkerheter, yrkanden från kommittéerna eller de annars var komplicerade. Där tog vi stöd i förhandsvoteringen också.

Det blev en del voteringar med våra gula lappar (inget elektroniskt system användes), men det funkade bra. Och jag var som vanligt djupt imponerad av vad vi som helhet, den här samlingen av kloka människor, kan prestera ihop med vår samlade intelligens och kunskap! Massor av bra argument lyftes även i plenum när motionerna behandlades. För ett par motioner så ändrade faktiskt ombuden åsikt när de tog del av argumenten från olika håll. Så det var verkligen inte röstboskap som satt där, utan tänkande, erfarna människor som vill hitta bra lösningar.

Ett skattepolitiskt program antogs. Däremot så återremitterades förslaget till pensionspolitiskt program. Ett rättspolitiskt program antogs. Vi hade ett redan, men detta var omfattande kompletteringar till det. Programmet var framtaget av vårt rättspolitiska råd som leds av Mats Bergh, partiets rättspolitiske talesperson som själv är jurist (se filmen nedan). Rådet består inte av förtroendevalda för partiet, utan intresserade medlemmar men även av andra sakkunniga. Rättspolitiken är det politikområde där vi har uppnått mest struktur i det interna arbetet.

”Samvetspropositionen”

Efter stämman 2017 har det varit stora diskussioner, eller kanske intern turbulens kan man väl också säga, om hur partiet ska hantera svåra och etiskt relaterade frågor där det finns väldigt olika ståndpunkter internt. Sådant har diskuterats som: Måste ett parti ha en inställning i alla frågor? Hur bör/måste en förtroendevalds åsikt förhålla sig till partilinjen? Hur ska/får de agera? Efter detta hade partistyrelsen valt att lägga fram en proposition för att förtydliga de förtroendevaldas utrymme för egna ställningstaganden i förhållande till partilinjen. Vi är ju ett parti som inte vill ha robotar till politiker. Lätt att säga, men svårare i praktiken. Vi vill ändå verkligen göra det här på ett annorlunda sätt än andra partier.

Texten var till en början mer omfattande, men stämman landade till slut i denna väldigt nedkrympta version, som gäller MEDs förtroendevalda i kommunfullmäktige eller dylikt. Den säger att det är okej att ha och uttrycka sin åsikt även om den skiljer sig från partilinjen.

Förtroendevalda ska i allt väsentligt verka enligt partilinjen men kan i enskilda frågor ha en egen uppfattning som inte drivs aktivt i partiets namn, men som får uttryckas om den förtroendevalde tillfrågas eller hamnar i en omröstningssituation. Det åligger den förtroendevalde att tydligt motivera sitt ställningstagande och stå upp inför väljarna och inför partiets medlemmar.

Kvällsaktiviteter

Klockan 18 avbröts stämmoförhandlingarna och det fanns lite egen tid att använda, tex för att besöka sitt hotell och lämna sina grejer. Eftersom det fanns massor av MED:are, foldrar och jackor på plats, så drog ett antal av oss ut på stan för att göra lite reklam för MED. Det är kul att dela flygblad, men denna gång fastande jag i käbbel (jo, det kan man kalla det) med en sosse som först ställde massa frågor om partiet som om han inte visste vilka vi var. Sedan började beskyllningar smyga fram om att partiet ägde en ”putinvänlig tidning” (vår partiledare som har arbetat med och startat Nyheter Idags plustjänst) och ”hur kunde ni ta med Katerina Janouch på riksdagslistan?!” Då insåg jag att han bara lurat mig och visste betydligt mer än han först låtsades om.

Efter det mötet, som inte var vidare trevligt, behövde jag verkligen en drink. Vi gick tillbaks till restaurangen på Citykonferensen där baren nu öppnat. Sedan blev det trevlig middag med underhållning – bestående av oss själva. Partiledare Ilan Sadé vitsade som vanligt. Äntligen fick vi höra operasång från Ulf Wiger, ordförande för MED Örebro. Min Twittervän och numera partikamrat @Bashflak uppträdde också med en snapsvisa. Självklart talade även, traditionsenligt, vår åldersman Erik Björn-Rasmussen.

Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag åkte hem. Men jag vet att jag var väldigt trött. Och glad. Det här är höjdpunkten med partiarbetet, att få träffa kollegorna IRL (in real life). En belöning.

Vi jobbar alla ideellt och partiarbetet är så intensivt och pressat och man kommunicerar med personer över hela landet genom nätet. Man har ingen tid att lära känna varandra först, hur man trivs att jobba och så. Det finns bara ett alternativ: att köra trial and error. Då blir det ibland fel och man blir osams och irriterade på varandra. Men man har liksom inte tid att vara långsint. Man får acceptera att det inte blir inte perfekt direkt (om nånsin) och man tvingas lära sig att vara tolerant och släppa saker. Man är ju ändå partikollegor och jobbar för samma sak. Det är en skön känsla att bara kunna lägga allt det åt sidan och ha himla kul ihop, som en kväll som denna!

Söndagen 6 maj

Redan kl 8:30 dagen efter så fortsatte motionsbehandlingen. Kaffepaus togs vid 10 och lunchpaus vid 12. Efter lunch var det dags för valärenden.

Val av ny partistyrelse

Valberedningen hade lagt fram ett förslag till ny partistyrelse några veckor innan stämman. Förslaget föll dock inte medlemmarna i smaken. Det framgick i de interna diskussionerna, som alltså bland annat sker på vårt interna diskussionsforum på nätet, men även i lokala forum och ute i distrikten. Förslaget till partistyrelse var för litet och hade för snäv representation i landet. Så en majoritet av distrikten hade på eget bevåg tagit fram ett nytt förslag till partistyrelse med 12+3 ledamöter (12 ordinarie och 3 ersättare). Förslaget hade förankrats med en majoritet av distrikten och lades fram för medlemmarna redan innan stämman.

Det blev ändå votering om förslaget då ett ombud begärde votering och då blev det också sluten votering. Men det ändrade inget. Med tanke på den tyngd som förslaget hade i och med att det stöttades av så många av distriktsstyrelserna, så gick förslaget igenom.

Jag själv ställde inte upp för omval som ledamot. Efter två år i partistyrelsen och ett enormt slit, så ville jag styra om mitt engagemang. Jag behöver få fokusera på det jag helst vill göra; skriva, driva opinion och stötta andra i det. Sedan mars sitter jag också i styrelsen för Stockholmsdistriktet. Att få jobba inom ett mer geografiskt begränsat område, ”hemma”, är en befrielse. Jag har dock också fortsatt som partiets demokratipolitisk talesperson.

Ilan Sadé omvaldes som partiledare och Anna Danieli som 2:e vice ordförande. Fredrik Sander från Skåne, valdes till ny 1:e vice ordförande. Inget verkställande utskott valdes, eftersom den frågan inte hade beretts. Så den nya partistyrelsen får även denna gång välja den bland de ledamöter som sitter i styrelsen. Den nya partistyrelsen ser nu ut som följer:

Presidium

  • Ordförande – Ilan Sadé (Skåne)
  • Vice ordförande – Fredrik Sander (Skåne)
  • 2:e vice ordförande – Anna Danieli (Stockholm)

Ordinarie ledamöter

  • Per Lindström (Väst)
  • Karl Haargaard (Väst)
  • Marcus Brixskiöld (Stockholm)
  • Mattias Johansson (Stockholm)
  • Monika Råberg Hellsing (Väst)
  • Åsa Tallroth (Södermanland)
  • Ola Larsson (Skåne)
  • Susanne Ritter (Jönköping)
  • Pia Rundkvist (Stockholm)

Ersättare

  • Leif Svensson (Väst)
  • Nicklas Ljungholm (Väst)
  • Erik Lidström (Östergötland)

Förutom en ny styrelse valdes en ny valberedning och revisorer. När det var klart gick vi tillbaks till motionerna och hann PRECIS i mål till stämmans slut klockan 16. Eller snarare 15 minuter innan det. Då hade partiledaren en liten stund på sig att tacka stämmans eminenta presidium, organisatörerna och de som nu lämnar partistyrelsen. Sedan var det dags för hemgång för alla, fulladdade med bra energi efter en väldigt lyckad stämma för att ta oss an valarbetet.

Beslut genom motioner

När det gäller motionerna så fick många avslag förstås medan andra bifölls, även en del aningen kontroversiella. Men medlemmarna tyckte det var viktigt att vi vågar kritisera det som inte fungerar och peka ut en riktning. Det blir inte någon förändring genom att säga ”nja” och så fortsätter allt likadant som förut.

Här är några nedslag när det gäller beslut som togs genom motioner:

Demokrati/media: Stämman röstade för en ännu skarpare skrivning än i nuvarande demokratipolitiska program när det gäller public service: Att hela ska läggas ner och ersättas av samhällsinformationskanaler med starkt begränsat utbud. Hänvisningarna till ”oföränderliga rättigheter” och naturrätt i idéprogrammet stryks och ersätts med andra skrivningar. Ett ”resningsinstitut” eller motsvarande system ska inrättas. Allmänna Arvsfonden ska avskaffas och kvarlåtenskap där arvingar och testamente saknas ska tillfalla pensionssystemet.

Rättspolitik: MED ska verka för ett nationellt tiggeriförbund. Internutredningar av poliser, åklagare m.fl. ska hanteras av en myndighet som är helt separat från Polismyndigheten. Som på förra stämman blev det votering i frågan om att avkriminalisera sexköp och även denna gång blev det ett knappt avslag (49-43 för avslag), d.v.s. stämman röstade för att behålla lagen.

Kultur/integration: MED ska verka för att avskaffa möjligheten till specialkost av religiösa skäl inom offentlig verksamhet. Ett förslag om förbud mot konfessionella skolor inom skolväsendet gick inte igenom på stämman. MED är självklart för icke-konfessionell undervisning och vill motverka att skolor används för religiös indoktrinering, men det är svårt att lagstifta bort religiös koppling till skolorna. Partiet vill inte heller ta bort de skolor där det funkar bra idag (tex skolor med judiska eller kristna huvudmän).

Migration: medicinsk ålderstämning av unga utan relevant ID-handling ska upphöra. I stället ska de räknas som vuxna, såvida de inte uppenbarligen ser yngre ut än en bestämd referensålder (15 år). Stämman röstade också för att avskaffa möjligheten till verkställighetshinder vid utvisning av grov brottsling (gäller oavsett gärningsmannens ålder, anknytning till Sverige eller andra ömmande skäl).

Skola/utbildning: Avgiftsfinansierade friskolor ska vara tillåtna. Som praxis ska svenska skolor vara mobilfria, men skolor ska kunna välja att tillåta mobiler. Det skedde omröstning om vilken ålder betyg ska ges ifrån och utfallet blev att vi ska fortsätta driva att betyg ska ges från första klass. SFI (den offentlig-finansierade) ska avskaffas.

Ekonomi: Partiet ska verka för enhetlig moms med 25 procent och återställa arbetsgivaravgiften för löntagare över 65 år till 10,21 procent av bruttolönen.

Säkerhet/försvar: Det måste bli lättare för regering/riksdag att kunna ingripa och besluta över det kommunala självstyret när det gäller frågor som berör rikets säkerhet och/eller beredskap (tex om etablering av utländska aktörer riskerar landets säkerhet).

Annat: MED ska verka för ett stärkt skydd av ål och ålyngel inom EU. Efter mycket intern diskussion senaste tiden om att legalisera Eutanasi (aktiv dödshjälp) så beslutade stämman att partiet ska arbeta för att en statlig utredning ska genomföras om detta. Partiet ska också verka för att hastighetsbegränsning på 2-filiga motorvägar ska kunna höjas till 140 km/h där tillräckligt god vägkvalitet och övrig trafikmiljö tillåter det.

2 kommentarer på “Medborgerlig Samlings årsstämma 2018

Add yours

Lämna en kommentar

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑