Även lydiga mjölkkossor kan få nog och ryta: inte en skattekrona till!

På torsdag den 7 juni väntas riksdagen rösta igenom den av regeringen föreslagna ”gymnasielagen” för ensamkommande. I praktiken innebär det en extra möjlighet för cirka 9000 afghanska män utan asylskäl att stanna i Sverige. Stödet från Centerpartiet blir tungan på vågen för ett ”ja”, trots att de anser att det är ett dåligt förslag.

Av uppenbara skäl har förslaget blivit hårt kritiserat. Det handlar om personer utan asylskäl, en grupp migranter där många har ljugit om sin ålder. Ärendet har lyfts upp på agendan genom aktivism understödd av generös rapportering från media. Förslaget beräknas också kosta skattebetalarna 2,9 miljarder.

På sociala medier florerade igår glassbolaget Ben & Jerrys glada tillrop om beslutet: ”Den 7:e juni kommer Sveriges riksdag rösta igenom ett beslut som ger 9000 ensam-kommande unga från Afghanistan rätt att fortsätta sina liv i Sverige. Detta tack vare många människors kamp för humanitet och för att mänskliga rättigheter ska gälla alla.” Och så uppmanar de alla att ”hoppa på kärlekståget” som handlar om ett ”inkluderande samhälle”.

Med andra ord: 2,9 miljarder går från skattebetalarnas plånböcker till personer utan skyddsskäl, till deras s.k ”mänskliga rättigheter”, vilka alltså tydligen innebär att de ska leva i Sverige.

Man kan tycka att Ben & Jerrys bara är ett ynka glassföretag, och det är det ju. De får förstås också tycka vad de vill. Och man kan tycka att ”varför bry sig om några miljarder hit eller dit?”. Problemet är att det här utgör ännu en nedtryckning i skorna av de skattebetalare som önskar se att deras surt förvärvade slantar som inbetalas till staten ska användas på ett ansvarsfullt sätt. Det blir ytterligare bekräftelser av mönstret och av polariseringen i dagens samhällsdebatt: De som värnar rättssäkerhet, rättvisa och hållbarhet i välfärdssystemen ses som elaka, egoistiska skurkar. De som ser skattemedel som en oändlig resurs, skriker efter mer pengar och inte ser hur mycket människor redan idag ger bort till staten att förfoga över, ses som kärleksfulla och goda människor.

Känslan av att bli orättfärdigt trampad på av makten blir inte direkt bättre av sådant som att när gymnasielagen debatterades i riksdagen 4 juni behagade inget av statsråden i regeringen att delta. Antingen förstår de inte hur stor den här frågan är för väljarna, eller så är det bara fega. Oavsett vilket är det inte något som bygger förtroende.

De som genomlevt den vet att det pågår en uppvaknandeprocess i Sverige. Individer ligger i olika fas, men fler och fler och fler börjar undra om allt verkligen står rätt till här. De ser vilka avvägningar som görs av politikerna och frågar sig: Vilka jobbar de för egentligen?

Staten, skatterna och välfärdssystemen utgör ett solidariskt försäkringssystem. Om skattebetalarna transformeras till mjölkkossor som makthavande politiker tar pengar ifrån för att lägga på välgörenhet och på annat än det som medborgarna förväntar sig, varför ska de betala in någon skatt alls?

Politikernas huvudlösa ageranden och bisarra beslut kommer bara att fungera tills tillräckligt många i den stora medelklassen, som idag plikttroget betalar in sina skattepengar, accepterar det.

Någon droppe kommer att bli den som får bägaren att rinna över. När tillräckligt många har blivit tillräckligt nedtryckta i skorna och byggt upp en tillräckligt stor ilska, har vi framöver att vänta en riktig skatterevolt. Då den stora massan av Sveriges befolkning kommer säga: NEJ! VI VÄGRAR! Om utvecklingen fortsätter i tangentens riktning så kommer det att komma, som ett brev på posten. Det är ytterst allvarligt.

Annonser

7 kommentarer

 1. Tack för att du satte ord på min frustration. Det är naturligtvis OK även för amerikanska glassföretag att använda yttrandefriheten, men lika fritt står det mig att tycka att det som kommuniceras är bottenlöst dumt. Särskilt när det kommer från ett företag som inte direkt är kända för sin skattemoral och bidrar högst modest till den kaka de anser ska fördelas så fritt.

  Ja, multinationella jätten Unilever, som äger Ben&Jerry, lyckades tydligen med konststycket att i Sverige, på 3 miljarder i omsättning och 116 miljoner i vinst, bara göra ett resultat på 5 miljoner kronor att beskattas i Sverige. Jag har inte tillgång till årsredovisningen, men alla tecken på skatteplanering finns (även om det naturligtvis inte är bevisat).

  Så var det med det sociala ansvaret.

 2. Det är ju bara trams detta att låta 9000 män få stanna här. Det räcker tydligen med att de säger sig ha för avsikt att studera på gymnasiet ! Kan de ens läsa och skriva ?
  Det här vansinniga förslaget önskar nog S att de aldrig hade väckt! Det och andra tabba kommer kosta de reg makten.
  Och vilket geni på Ben and Jerry kommpå att det skulle lägga sig i inrikespolitiken i Sverige ? Det lär hen få ångra !
  För övrigt vill jag bara gratulera SD till deras lovande opinionssiffror. Det blir nog mer då SIFO regelbundet underskattar SD samtidigt som det överskattar de rödgröna.

 3. Josefin, du har ofta mycket intressanta åsikter men på en punkt tror jag vi har väldigt olika syn. Revolten är något som många politiker hoppas på, läs ”Det sovande folket”. Välfärdsstaten och nationalstaten ska bort, det är målet. Sen kommer det knappast bli en nyliberal nirvana som efterträder men det är en annan femma. Man ska vara försiktig med vad man önskar.

 4. Hur kan man göra en skatterevolt? Mina pengar dras automatiskt från mitt konto varje månad. Jag har ingen möjlighet att smita undan den, annat än att jag tar någon extra veckas ”semester” varje termin. Jag har heller inget speciellt jag kan göra avdrag på i deklarationen.

  Jag känner det som att jag är en skatte-ko, och mina surt förvärvade pengar går till den nya adeln som sakta koloniserar mitt land.

 5. Hej
  Mycket bra skrivet. Jag hade ett liknande resonemang med en kompis för ett tag sedan. Jag tyckte vi skulle få T-shirts av staten där ett stort I va tryckt på bröstet för ”Intäkt”. Så man kunde få någon respekt för man går till jobbet på morgonen.)

  1. Lysande ide i den goa sommarvärmen. Visa vem du är. Är du ”närande” eller ”tärande”?
   Själv tillhör jag gruppen pensionärer. Dock bidrar jag till kommunen med 150 tkr samt ”försörjer” min äkta hustru, som har garantipension, med min statliga skatt. Med moms och drivmelskatten får Magdalena mer att fördela till de olönsamma välfärdsimmigranterna.

 6. Ja, det är nog väldigt svårt att göra skatterevolt. Däremot tror jag att många medelklassare kommer att ta sig en allvarlig funderare på att lämna Sverige ifall den socialistiska och destruktiva regeringen får fortsatt förtroende efter valet.

  Man ska också komma ihåg att många som köpt fastigheter i Sverige i storstäderna från säg mitten av nittiotalet och ett tiotal år framåt sitter på fina vinster men att det finns stor fallhöjd (50-75 procent, om det vill sig illa) när bubblan väl spricker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s