Den ofrivillige opinionsbildaren

I gårdagens Opinion Live på SVT medverkade två poliser som är aktiva på sociala medier, och frågan var huruvida det var lämpligt eller inte att de är det, och vad de i så fall får säga.

Poliser ska inte vara opinionsbildare” hörs från en del, i betydelsen: ni borde hålla tyst om det ni ser och hör. Men vad ÄR en opinionsbildare? Det verkar ha skett en glidning mot att det räcker att öppna munnen för att man ska ses som en opinionsbildare.

Örebropolisen Peter Springare skulle bara ha varit en privatperson som uttryckte sina personliga åsikter så länge andra inte hade plockat upp det han sade och spridit, kommenterat, upprörts och hyllat. Detsamma gäller Katerina Janouch.

Visst har Janouch redan sedan tidigare ett visst mått av kändisskap. Hon är mer känd än en godtycklig invånare i Sverige. Men hon är ändå en privatperson. Hon blev inte den där stora opinionsbildaren som hon framställs som förrän andra började uppmärksamma det hon skriver och delat hennes åsikter med ris eller ros. Riktig fart tog det när hon blev intervjuad i tjeckisk TV.

Den intervjun hade lika gärna kunnat passera obemärkt, precis som alla andra tiotusentals händelser och intervjuer som sker varje dag runt om i världen. Men nej, det gick tydligen inte. Det skulle analyseras, sågas och spridas, för att göra diverse poänger. Som så ofta numera hoppade etablerad media in i ankdammen och körde vidare på sociala-medier-logiken. De tyckte detta var SÅ viktigt att de till och med ansåg det befogat att ta frågan om Janouchs ”Sverigebild” till självaste statsministern för bedömning. Var detta Janouchs fel?

På motsvarande sätt börjar allt fler som bara bidrar med fakta om något, ses som opinionsbildare – om några nu plockar upp denna fakta, börjar kommentera och sprida den. Med denna logik är forskarna de allra största – potentiella – ”opinionsbildarna”. Något känns väldigt snett i definitionen av det ordet och slutsatsen blir alltså: du får säga vad du vill så länge ingen lyssnar eller reagerar. Börjar för många märka vad du säger har du blivit en ”opinionsbildare” och ska tvingas dra ner på det.

Oavsett etikett tycker jag att vore djupt orättvist om andra människor skulle avgöra vilken handlingsfrihet en enskild människa ska ha. Det är orimligt att personen Peter Springare ska behöva anpassa sitt beteende, dvs sluta säga sin åsikt som alla andra, på grund av att andra lyssnar på vad han säger. De som inte vill lyfta fram honom eller inte vill ha mer debatt om det han säger har också alternativet att helt enkelt ignorera det. Går man ut och ”rasar” mot det får han bara fler ”opinionsbildar-poäng”.

Ett exempel som togs upp i Opinion Live var att polisen Peppe Larsson förra året vid ett tillfälle sade öppet att de sexuella övergrepp som hade skett på en festival hade utförts av ensamkommande flyktingbarn. I programmet ställdes frågan om han inte skulle ha sagt detta. Advokat Kinora Awrohum, motdebattören, tyckte: nej. Det får politikerna prata om tyckte hon. Ja men politikerna var ju inte på festivalen och såg detta, som Larsson själv. Och om poliserna ska smyga fram den info de bär på till politikerna, hur ska folket om inte de också får ta del av informationen, kunna veta att politikerna hanterar denna fråga på ett bra sätt?

Antingen kom Larsson med en lögn. Då skulle han förstås inte ha sagt det. Eller så var det sant och då ska både politikerna och folket få veta det. Då kan frågan tas vidare till: hur ska denna information nå folket? Tills det finns ett bra svar på denna fråga är det positivt att någon, i detta fall Larsson, bidrar med infon som borde vara en självklarhet att få ta del av.

Hade denna fakta kommit naturligt genom alla tidningar, TV-program, nyheter osv som allt annat vore det inget att diskutera. Men det gör den inte idag. Det är problemet. Poliserna i Opinion Live tar alltså de roller som media, men även politiker, borde ha. Således, allt detta är ett symptom på ett djupare problem.

Tyvärr kan man konstatera att det verkar finnas en hel del människor i Sverige som har problem med fakta, sanning, ärlighet och öppenhet. De verkar inte tro på det demokratiska öppna samtalet som garant för en långsiktigt positiv utveckling av samhället. Lite otäckt att tänka på faktiskt. För vad är alternativet..?

Annonser

13 comments

 1. Det är inte konstigt att vår misstro på media och politiker ökar. Tror vi alla känner någon äldre som redan för många år sedan varnade för vad som var på gång. De hade rätt.

 2. Något jag har funderat över ända sedan tonåren under gymnasie tiden är om det är rätt att lärare för personliga politiska åsikter helt offentligt över facebook trots att dom accepterar deras elever som vänner.
  hade en hel del lärare som var helt öppet och brann för FI! åsikter och även hade personliga relationer med gudrun schyman kring gymnasietiden, det kom även så långt att gudrun schyman besökte våran klass / skolans aula för ett feministiskt föredrag. (bara kolla uppe bodens kommun björknäsgymnasiet estet musik linjen om ni vill ha källa på detta)

  Varför är det mer relevant om poliser är opinions bildare än lärare som tar hand om våra barn?

 3. Hela media är totalt vänstervridet och det är även MP som styr hela media,,,detta är helt sjukt och vansinnigt. Det finns inte en enda dags eller kvällstidning som skriver om självaste sanningen och verkligheten dom vet icke vad verkligheten är. Ingen vågar skriva tex att gruppvåldtäkter förekom av invandrare eller av ensam kommande barn,detta är ”FÖR JÄVLIGT”,,,,vi alla svenska medborgare visste om att detta var utfört av ensamkommande barn och invandrare,

  TROR MEDIERNA OCH POLISEN ATT SVENSKA MEDBORGARE ÄR DUMMA I HUVUDET,,,DÅ TROR DOM HELT FEL ???? Polisen visste om detta,men vågade inte rapportera detta till ”MEDIERNA”,,,,så ruttet är detta både när det gäller rapportering från Polisen och ”MEDIERNA.VARFÖR ÄR DET INGEN SOM VILL SÄGA SANNINGEN OCH VERKLIGHETEN SOM DEN ÄR ????

  ”JO,,,SVARET ÄR SÅ FÖRBANNAT ENKELT”,,,DÄRFÖR ATT POLISEN OCH MEDIERNA HAR FÅTT ”MUNKAVEL” PÅ SIG ATT INTE SKRIVA OCH RAPPORTERA OM SANNINGEN OCH VERKLIGHETEN SOM DEN ÄR SÅ ENKELT ÄR DET.

  JAG VILL UPPMANA ALLA ATT PROTESTERA BÅDE MOT POLITIKERNA,POLISEN OCH MEDIERNA MED DERAS SPRIDNINGAR AV OSANNINGAR I SVENSK MEDIA OCH PRESS.
  ALLA VÅRA POLITIKER ÄR FEGA YNKRYGGAR OCH FÖRSÖKER DÖLJA ALLT OM SANNINGEN FÖR OSS SVENSKA MEDBORGARE. JAG HÅLLER FULLSTÄNDIGT MED
  ”PETER SPRINGARE” FÖR HAN ÄR DEN ENDE SOM VERKLIGEN TALAR SANNING,OCH HAN VET EXAKT VAD SANNING OCH VERKLIGHET ÄR FÖR NÅGOT EFTERSOM HAN HAR JOBBAT INOM POLISEN SOM KRIMINALPOLIS HAN VET VERKLIGEN SANNINGEN OCH SANNINGEN SKALL FRAM,,,,INGEN KAN LJUGA OM SANNINGEN,,

  DOM ENDA SOM VET SANNINGEN ÄR SVERIGEDEMOKRATERNA (SD) SOM HAR PÅTALAT SANNINGEN HELA TIDEN,MEN MAN HAR FÖRSÖKT ATT FÖRVRÄNGA DETTA OCH LÄGGA ”MUNKAVEL” PÅ DOM,VILKET ALDRIG ”MEDIERNA” OCH ÖVRIGA POLITIKER KOMMER ATT LYCKAS MED. MÅNGA FRÅGAR SIG VARFÖR SD ÄR DET STÖRSTA PARTIET,DET FINNS EN MYCKET ENKEL FÖRKLARING TILL DETTA ÄR,ATT SD HAR ALLTID HÅLLIT SIG TILL SANNINGEN OCH OM VERKLIGHETEN,OCH VI SVENSKA MEDBORGARE ÄR INTE SÅ DUMMA I HUVUDET SOM ANDRA POLITIKER TROR,,,,,OCH DET KOMMER ATT VISA SIG I 2018 ÅRS VAL VAR SÅ SÄKRA PÅ DETTA,OCH MAN KOMMER ATT VISA ATT BÅDE POLISEN,OCH ALLA VÄNSTERVRIDNA MEDIERNA OCH ALLA ÖVRIGA POLITIKER HAR HELT FEL OCH ÄR TOTALT UTE OCH ”CYKLAR”,,,,,,

  ”PETER SPRINGARE”,,,,TILL DIG VILL JAG SÄGA,,,SLUTA ALDRIG,,,OCH GE DIG ALDRIG,,,FÖR SANNINGEN,,,,,HUR ÄN ALLA MEDIER OCH POLITIKER PRESSAR DIG OCH BAKTALAR DIG,,,,DU HAR HELA SVENSKA BEFOLKNINGENS STÖD BAKOM DIG,,,,,
  FORTSÄTT ATT SPRIDA SANNINGEN,,,FÖR SANNINGEN & VERKLIGHETEN BEHÖVS FÖR ATT BEVISA ALLA VÄNSTERVRIDNA MEDIER,POLITIKER OCH POLISEN SOM LJUGER OM SANNINGEN,,,,HUR KAN MAN SPRIDA SÅ VILSELEDANDE INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN OCH TILL DOM ”SVENSKA MEDBORGARNA” ???????

  DETTA ÄR HELT OCH TOTALT VANSINNIGT OCH HELT SJUKT. !!!!!!!!!
  *********************************************************************************************

  ,FÖR SANNINGEN KOMMER ALLTID FRAM TILL SIST,,,,OCH SANNINGEN KOMMER ALLTID ATT SEGRA TILL SLUT. !!!!!

  ”GLÖM ALDRIG DETTA” KÄRA POLITIKER,POLIS,OCH ALLA VÄNSTERVRIDNA MEDIER” !!!!
  ***********************************************************************************************************************

  1. De medier du talar om är nyliberala och borgerliga medier för massinvandringen som ägs av fåtalet medie-oligarker. De är inte vänster alls socalpolitiskt. S har inte varit vänster sedan Palmemordet och MP har inte varit vänster sedan de tog bort utträdeskravet ur EU.

 4. Kari Myrland Satan i gatan……..Nätet raderdare allt mitt skrivande runt ”Peter Springare”.
  En ”Polis”, som inte kan radifiera / och eller förstår att modificerar sitt skrivande… och inte ens får medhåll av ledningen, ger inte mig, som privatperson, ett ett skvatt när det gäller medhåll i Media.
  DU kan skriva vad du vill Pete Springarer, men…om ingen, varken kollegor eller din ledning ger dig uppbackning….kan du vara hur rasistisk Du vill i din uppfattning.
  Din sida är definitivt inte till allmän gagn….den är till enbart för att hetsa den folkgrupp, som vill se till att ”människor födda utanför Sverige” blir allmänt utsatta för förföljelse.
  JAG, som inte själv är född i Sverige…..får inte den uppfattning, men inte tack vara dig……
  Skall du utttala dig , både som Polis och Privatperson…..bör du välja antingen eller !!!
  Därför röster jag för, att du bör avgå som Polis !!!….och enbart uttrycker dig som privatperson….
  Mvh

  1. Det är inte sanningen som gör ont, Kari, men motståndet. Släpp motståndet och se verkligheten! Verkligheten som Springare ser är inte rasistisk eller hets mot någon folkgrupp. Han redovisar bara det som regeringen och medierna försöker dölja för folket, nämligen att det finns ett problem. Vetskapen om problemet är inte rasistisk men naturligtvis bör den vara grunden för demokratiska diskussioner, val och beslut, inte döljas bakom koder och avpixlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s