Förvirrat av Westerholm om Medborgerlig Samling

Igår skrev Johan Westerholm ett märkligt blogginlägg. Eftersom inte alla vet hur det fungerar eller känner till partiet Medborgerlig Samling (MED) som jag är aktiv i, är det lätt att låta sig luras av alla sakfel. Jag vill därför bemöta inlägget.

Han fokuserar på registreringen av partinamn hos Valmyndigheten (vilket vi ännu inte gjort klart) och ser det som nån sorts indikation på hur framgångsrikt ett parti är. Till exempel skriver han:

”Hade de [Medborgerlig Samling] valt AfS väg, med att endast kandidera i en kommun, hade de redan haft en partiregistrering och partibeteckning att bygga vidare på. Nu ligger de hjälplöst sist.”

Antingen är Westerholm okunnig eller så spelar han dum. Hur många namnunderskrifter man har, eller exakt när man gör registrering av namnet, är inte på något vis kopplat till framgång i valet. Det är bara ren formalia för att ha namnet skyddat i själva valproceduren.

Vår registrering av partinamnet hos Valmyndigheten behöver göras innan februari 2018. Dock, rent formellt, behöver vi inte ens göra det. Vi är ett existerande, fungerande politiskt parti idag. För att delta i valet 2018 räcker det att göra en anmälan till valmyndigheten. Men, vi väljer att också som sagt att registrera partinamnet, för att ha vårt partinamn skyddat i själva valet. Vi tänker köra hela paketet, ”by the book”.

Vi kunde lagt allt vårt krut på att snabbast möjligt få ihop de 1500 namnunderskrifter som krävs (det är alltså bara sådana i pappersform som godkänns) efter att vi bytt namn i oktober, och inte göra något annat tills dess. Men varför skulle vi? Det vore meningslöst eftersom det kvittar exakt när vi blir klara. För vår egen skull är det förstås bra att kunna checka av det. Men det påverkar inte på något vis vår verksamhet i övrigt. Den står självklart inte still på grund av en namnunderskriftsinsamling.

Och gällande var man kandiderar: andra partier får göra som de vill. De får satsa på att delta i valet i bara några av Sveriges 290 kommuner om de vill, och kanske med uppbyggnad därifrån lyckas ta sig till riksdagen inom 10 år. Men vi har ett mål: att ändra den nationella politiken i Sverige så snart det bara går. För det är den som spårat ut som värst, vilket jag skrivit om flera gånger (tex HÄR och HÄR). Och den kan inte ändras genom kommunerna utan bara genom att påverka den nationella politiken. Det sker på den demokratiska vägen genom riksdagen.

Med den registrering vi gör, det vill säga för riksdagsvalet (då krävs 1500 namnunderskrifter), kan vi automatiskt ställa upp i valet i alla kommuner och landsting också, där vi har kandidater. Att satsa på enstaka kommuner endast, istället för riksnivån, det vore galet om något. Dessutom kan nämnas att vi nu bara har 300 namnunderskrifter kvar till 1500.

”Königsson tog med sig medlemsregistret samt bland annat partinamnet varför MED tappat såväl tempo som tid.”

Nej han tog inte med medlemsregistret. Han påstår sig äga vårt gamla partinamn själv, vilket han såklar inte gör. Ja vi har tappat tid, men var snabbt på banan igen och nu kör vi redan sedan länge.

”Det strategiska valet av den nya styrelsen att vänta in 1 500 namnunderskrifter kan visa sig förödande då de nu i realiteten har tappat ett av sina huvudargument för att rekrytera sympatisörer.”

Ren goja. Varför skulle vi sitta och vänta på det? Registreringen är som sagt formalia. Väljare får man genom att ha en bra politik, genom att bygga trovärdighet och förtroende. Genom att synas och höras med det man har att komma med. Det är därför vi just nu bygger distrikt ute i landet, för att sprida vårt budskap och finnas där på plats. De flesta väljare har inte en susning om att dessa formalia ens existerar och bryr sig följaktligen heller inte om det.

Och så gör Westerholm det som han beklagat sig över i inlägg efter inlägg i flera år nu att andra har gjort med honom: ”smetar ner” genom associationer. Han väljer att i inlägget ta upp just oss, tillsammans med ett helt nystartat parti (AfS) av några som förut styrde SDU (SD:s ungdomsförbund) men som blev bortkopplade från SD. Som om vi skulle ha något med dem att göra. Han skriver:

”Tidigare har detta initiativ haft som ambition att ta det lediga politiska utrymmet bland SD-sympatisörer eller blyga väljare som inte vill rösta på SD för SD:s historias skull.”

Mer goja. Vi är ett liberalkonservativt parti. Vi finns på grund av allianspartiernas bristande mod, ansvarstagande och ideologisk kompass. För att de sätter egna maktpositioner och bevarande av status quo före att agera i tid för landets bästa. För att de allt för länge ratat en realistisk, fakta- och verklighetsbaserad politik. Och för att de glömt bort att det är folket som de representerar.

”AfS har nu kapat åt sig ett initiativ att växa som gräsrotsrörelse och bygga ett parti från grunden samtidigt som MED står med sina takstolar i händerna utan vare sig husgrund eller stomme att lägga upp dem på.”

Westerholm vet mycket väl var Medborgerlig Samling står. Och det är inte där uteslutna högerextrema SDU:are står! MED är varken nationalsocialistiskt, identitärt, socialkonservativt (som SD kallar sig) eller nationalistiskt.

Medborgerlig Samling är ett borgerligt parti, till höger om mitten, som står för en liberal ekonomisk politik och ratar en kollektivistisk syn på människor. Som har fokus på stärkt demokrati, ansvarstagande och hållbarhet och inser betydelsen av, och värnar, kunskap och fakta för en sund samhällsutveckling.

Vi vill med vårt politiska engagemang motverka både uppkomst och behov av extrempartier både till höger och vänster. Det gör vi genom att bygga upp ett nytt parti som värnar debatt och inte ryggar för svåra frågor. Ett parti som är  klokt och tydligt ideologiskt inriktat. Ett parti som inte hemfaller åt utan visar på alternativ till identitetspolitik (som rasism och hudfärgfokus) och populism (i betydelsen ”vi-mot-dom” samt enkla och därmed icke-fungerande svar på komplexa och svåra samhällsproblem).

Det kommer säkerligen, förutom de missnöjda alliansväljare som kommer direkt från just allianspartierna, också vara sådana som röstat på SD förut som kommer rösta på oss. Men det är för att det tidigare saknats ett för dem passande alternativ. Och rösten får vi i sådant fall inte för att vi är som SD – utan för att vi inte är som SD.

Som konstaterats ovan är Westerholms ”står med takstolar i händerna” baserat på läget gällande registreringen hos Valmyndigheten, bara snömos. MED bygger ett nytt parti från grunden, som ska stå stadigt för att kunna hålla. Är just därför vi tar tid till att bygga intern organisation och verksamhet runt om i landet. Bara för att alla inte ser allt som händer, så betyder det inte att det inte finns.

Om Westerholm nu vill kritisera oss, varför använda sakfel och insinuationer? Det är väldigt tråkigt att behöva mötas av, särskilt från en person som påstår sig värna fakta och sanning.

10 kommentarer

 1. Westerholm brukar ha intressanta synpunkter och analyser men här verkar han tro att SD kommer att bli rumsrent bara för att ett nytt parti, AfS, har skapats längre ut på högerkanten. Därmed skulle ”marknaden” för ett parti som är mer konservativt/realistiskt än de 7 utopisterna vara mättad av det nya, rumsrena SD.

  IMHO faller resonemanget på att AfS inte transformerar SD till ett nytt, sansat parti vars medlemmars förflutna plötsligt blir fläck- och järnrörsfritt.

  Det är en märklig analys av någon som brukar vara bättre påläst. Vidare överdriver han antagligen AfS betydelse. Ett litet nischparti med folk som var för aparta för SD kommer inte att påverka det politiska landskapet mer än SKP och bokstavsflocken KPML(r)-RKU.

 2. Johan Westerholm är sosse, så varför skulle han vara ”rättvis” mot ett liberalkonservativt parti?

  Alternativ för Sverige torde bli en marginell företeelse med sådana skapare.

  Risken är överhängande att Medborgerlig Samling också blir en marginell företeelse, inte pga AfS, men pga att Moderaterna och andra partier skärper till sig lite grann. Och för att Medborgerlig Samling känns som 60-tal.

  Liberalkonservatism känns som en mossig ideologi. Jag föreslår en ekosocialliberaldemokratisk medborgardemokrati. Medborgardemokrati innebär att man tar medborgarna på mycket större allvar än våra politiker gjort de senaste 15 åren. De har varit socialglobalister och liberalglobalister och vägrat att se svenska medborgare som viktigare än någon annan på den här planeten. För det förtjänar de att kastas ut ur riksdagen för evigt.

  Innan ni lägger ner för mycket kraft på varumärket Medborgerlig Samling skulle jag föreslå att ni överväger att istället satsa på EkoSoLiD/Medborgardemokraterna.

 3. Att placera en liberalkonservativ politik ”till höger om mitten” beror väldigt mycket på var man anser att mitten är placerad. En regeringspolitik som i stora drag styrs av V och MP, och nyhetsmedia med en stark vänsterdominans, kan ge intryck av att mitten skulle vara liktydigt med måttfull vänster. Och då ligger naturligtvis större delen av det politiska fältet till höger. Bättre vore att helt släppa den i dag missvisande höger-/vänsterskalan. Mer om detta här: http://blogg.skronsakslandet.se/#post79

 4. Utmärkt att du på detta tydliga sätt besvarar Westerholms blogginlägg. Blev själv mycket konfunderad och förvånad när jag läste hans inlägg eftersom det inte alls stämde med min egen uppfattning. Har annars med stor behållning tagit del av Ledarsidorna.se. och blev därför besviken på den negativa bilds om gavs av MED. Tycker att ni gör ett jättebra jobb.

 5. Bra svarat Josefin! Blev själv mycket undrande f.a. av detta:

  ”Tidigare har detta initiativ haft som ambition att ta det lediga politiska utrymmet bland SD-sympatisörer eller blyga väljare som inte vill rösta på SD för SD:s historias skull.”

  Det är inte alls där Medborgerlig Samling söker sina presumtiva väljare som jag förstått det.
  Snarare där Moderaterna blev Nya Moderaterna. Väldigt förenklat förstås.

  Känns som ett rejält klavertramp av Westerholm.

 6. Bry sig inte om Westerholm. Han är sosse in i benmärgen och ibland lyser hans korporativistiska sida fram. Han har oftast bra åsikter men framförallt är han sur för att (S) inte uppskattat honom efter förtjänst.
  Han eftersträvar en ”come back” och vill naturligtvis inte ha något starkt konservativt alternativ.

  Jag ska anteckna mig på MED:s lista och också söka inträde i partiet. Jag är för närvarande medlem i SD. Inte för att jag är Sverigedemokrat utan i ren desperation och av två skäl:

  Pro Primo: Jag tycker att SD behandlats på ett sätt, som inte anstår en verklig demokrati. var sjunde i valmans kåren har rösta på partiet i ett demokratiskt val. Troligen kommer det att vara minst var femte. Man kan inte föra en politik, som går ut på att stänga ute ett visst parti istället för att försöka lösa alla ”utmaningar” vi har. Man låter hellre saker gå ”Käpprätt åt helvete” istället för att agera.

  Pro Sekundo: Det finns inget annat part, som vill stoppa att landet vil gå ”down the drain”.

  Jag ser också att MED:s företrädare är långt mer skickade att leda landet istället för den totalt genomkorrumperade politiska klassen och även det likaledes korrumperade rättsväsendet.

  1. Nu skrev hon ju att hon vill att landet skall ”down the drain” genom att säga att de inte är nationalistiska. I en global värld är den som inte håller sig till sin stam ensam, lurad och maktlös utom när den har ett enormt överläge och det har vi inte längre i Sverige. Alltså ännu ett sjuklöverparti.

 7. Precis som du skriver Josefin så är det så att får ni en röst från en som tidigare varit SDare så är det inte för att ni är som SD utan tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s