Säkerhet och trygghet måste komma först

Igår skrev jag i Dagens Samhälle om hur det blivit en sport att inom politiken slingra för att lyckas se ut som man kan ge allt åt alla. Det är oklart vad partierna egentligen prioriterar. Idag kom på sätt och vis ett svar från Miljöpartiet. De skriver på SvD Debatt med rubriken ”Dags att sätta planeten först”.

Jag tycker att miljörelaterade frågor är viktiga, men jag mår dåligt när jag ser deras artikel. Att vi ens kan bry oss så mycket om miljöfrågor i Sverige är för att vi har (haft?) uppnått ett så stabilt och tryggt land med stort välstånd. Jag vill helt enkelt inte att ett parti som inte klarar att se detta viktiga samband, ska styra landet.

Nu är inte tiden för partier med ett snävt fokus utan brett. Vi håller på att tappa det vi tar för givet i Sverige.

De som bor i stadsdelen Husby utanför Stockholm kan snart inte längre handla mat, för att handlarna där ger upp. Innan nyår stängde handlarna ner ett tag i protest mot all kriminalitet som drabbat dem, på grund av att polisen saknar resurser att bekämpa den.

Det bor faktiskt människor i Husby, och som inte kommer att beskyddas av Rysslands polis, eller Finlands, eller Portugals. De har bara Sveriges polis – eller sina egna medborgargarden och i förlängningen domstolar och andra konstellationer som kan komma att utvecklas, vilket kommer söndra samhället.

I Malmö har utredningskapaciteten inom polisen för grova brott tagit slut. Nu sätts knarkspanare bakom skrivbordet för att utreda mord, vilket så klart i sin tur lämnar fri lejd för knarkhandlare.

-Det är helt vansinnigt. Polisledningen säger att vi ska öka närvaron i brottsutsatta områden och jaga kriminella. Och så drar man i praktiken in de enda som är riktigt effektiva när det gäller att jaga upp buset, säger en erfaren Malmöpolis.

Det här är ingen barnlek. Detta händer i fina Sverige.

En ”moralisk stormakt” som inte tar hand om sin egen befolkning är inte mycket till stormakt utan mer nån sorts uppblåst ego som löpt amok. Vi har inte valt våra politiker för detta, utan för att de ska göra kloka avvägningar och ta helhetsansvar för landet, dess invånare och de resurser vi ger dem tillgång till.

Poliserna flyr sina jobb. Kriminella nätverk har etablerat sig. Folket tappar tilltron och slutar anmäla brott. När det gått för långt, när för mycket av trygghet och säkerhet raserats, kommer det bli mycket svårt att vända om.

Försvar, polis och rättsväsende tillhör statens kärnuppgifter. Det är grunden till allt annat; till vår höga utbildningsgrad i Sverige, till att vi kan handla med varandra, få mat på bordet, ta fram nya innovationer, och till att vi ens kan arbeta med miljöfrågor.

Självklart kan man i en debattartikel välja ett fokusera på en enskild fråga och sedan uppge sina åsikter i andra frågor på andra ställen. Men i det allvarliga läge vi befinner oss i bör man åtminstone signalera att man vet att det finns andra frågor som bekymrar medborgarna och som spelar roll för hela samhällets utveckling.

Rätt sak och fokus i rätt tid. Vi ska absolut arbeta med klimatfrågan och miljön. Men vi ska inte lägga mycket kraft och resurser på det att vi blir av med det som utgör grunden för vårt välstånd och vår frihet, det som gör att vi kan jobba med dessa frågor överhuvudtaget.

7 kommentarer

 1. Exakt och precis. Jag har tidigare varit mycket engagerad i miljöfrågan, men när vårt samhälle skakar i grundvalarna går all min energi dit.

  Nu måste vi helt enkelt laga samhällsgrunden dvs kärnan med rättsväsende, skola, vård och omsorg.

  Tyvärr får miljöfrågan vänta och det är paradoxalt nog främst tack vare just MP som vi sitter där vi sitter.

 2. Miljön kan man absolut jobba med. Klimatfrågan däremot kan vi lägga ner, det finns inga vetenskapliga belägg för att vi står inför något klimathot. Lägg resurserna på annat istället!

 3. Jaa du, vad ska man säga? Men på nåt sätt känns det som att det finns nån slags hemlig agenda som vill att Sverige rusar utför brantens stup? Så illa vill man självklart inte att det är, men ibland undrar man. Och vart tog allt sunt förnuft vägen nånstans?

  1. Varför skulle det inte finnas en sådan agenda? Större riken har genom historien har störtats genom kupper. Det finns en anledning till att man har sin armé, eller någon annans.

   För den som inte blundar ute på staden är det ju redan uppenbart att Sverige redan är invaderat och befolkningen kontrollerad. Den tillfrågades direkt bara en gång, i Sjöbo. Vad som kommer sedan är intressant. När jag var mindre gjordes jämförelsen med indianer, nu är vi där. Till och med i rättslöshet är det likt. De prioriterade brotten kan de juridiskt icke erkända etniska svenskarna endast utföra inte utsättas för. Liknade situation hade indianerna.

   Det är riktigt korkat att man de senaste decennierna i skolan lärt ut att det vi har i Sverige är status quo och förutbestämt. Kritik mot auktoriteter samtidigt som eleverna lärt sig dogmer.

 4. Det du beskriver är ett stående problem med svensk politik och demokrati sedan decennier. Moderation, långsiktighet och ansvarstänkande sätts åt sidan. Istället ställs dogmatism, utopism och politiskt modetänkande i högsätet.

  Se bara på de slarvigt genomförda nyliberala reformerna i samhället. Eller den skadliga politiska konsensusen runt den stora invandringen från u-länder. Eller det faktum att populisten och nyliberalen Annie Lööf är den politiker med högst förtroende i svensk politik. Hon kan inte ens stava till ordet ansvar. Vilket för övrigt ingen i Miljöpartiet kan heller. Där handlar det enbart om att drömma vackrast…

 5. Så klokt skrivet. Som jag ser det just nu är MED enda ljuset i tunneln. Övriga partier är så upptagna av att förhålla sig till SD och att bygga luftslott. Tål inte höra det utslitna ordet utmaningar mer när det i själva verket rör sig om gigantiska problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s