Enprocentsmålet är en helig ko som måste slaktas

Utlandsbiståndet som går via staten har diskuterats en del i årets valrörelse eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna har velat minska det. De som opponerat sig mot det har valt att med näbbar och klor försvara det så kallade enprocentsmålet.

Enprocentsmålet är en princip som Sverige tillämpat sedan 1960-talet, som innebär att ungefär en procent av BNI ska gå till bistånd. Det kan låta som att summan därmed är fixerad, men det är den inte. Snarare kan mängden pengar variera med flera miljarder från år till år, eftersom BNI varierar.

I stället för att bestämma vad man vill göra och hjälpa med i utlandet, så avsätter man alltså pengar som man ska spendera innan man beslutat vart de skall gå. Det bäddar för slöseri och dåliga beslut, då man snabbt måste hitta nya användningsområden för pengarna. Pengar som försvunnit i korruption eller inte har gjort tillräcklig nytta, har vi också sett åtskilliga exempel på under åren.

Trots detta försvaras enprocentsmålet i debatten som om det vore en magisk formel eller helig institution. Om den på något vis rörs så försvinner magin och världen kommer att rasa samman. Ger man å andra sidan en procent, så är allt frid och fröjd och alla är glada.

Biståndet är inte en binär fråga, för eller emot

Det går att förstå hur enprocentsmålet har kunnat bli så centralt i biståndsdebatten. Det är enkelt att försvara – om man nu kan acceptera väldigt tunna argument. Man hamnar då också på ”den goda” sidan. Det finns också få argument när det gäller vilken effekt och nytta biståndet har, eftersom det är svårt att ta reda på det. Pengarna utgör små delar i stora komplexa sammanhang i mer eller mindre trasiga länder. De kanaliseras också till stor del genom multilaterala organisationer, så som FN, vilket gör pengarna svåra att följa.

Men vad är det som säger att just en procent ger det perfekta biståndet? Varför är inte det bästa 2 procent? Eller 5 procent? Eller 0,5 procent? Hur är det ens möjligt att världens lidande och behov är knutet till Sveriges BNI? Svaret på de frågorna diskuteras sällan. Biståndsmålet i sig verkar viktigare än vilken nytta skattepengarna gör.

Kritiken mot enprocentsmålet påminner om hur kritiken mot till exempel vår gemensamma public service mottas. Alla synpunkter som på något sätt kan rucka på status quo, påstås ha förödande effekt. Bara onda människor föreslår förändring!

Som det låter i debatten skulle biståndet i princip försvinna om enprocentsmålet övergavs. Så är det förstås inte. Snarare skulle det då finnas en chans att fokusera mer långsiktigt på det som faktiskt fungerar. Utformningen och konsekvenserna av biståndet skyms idag bakom enprocentsmålet.

Ett biståndskomplex som rättfärdigar sin egen existens

Den nya regeringen har meddelat att de kommit överens om att enprocentsmålet när det gäller utlandsbiståndet ska överges. Det har redan mött stort motstånd, men är rätt väg att gå.  

Biståndet har under åren lett till att ett stort komplex har bildats, som en ö, vid sidan av staten. I centrum står biståndsmyndigheten Sida. Många i Sverige har sin försörjning genom den stora verksamhet som kopplas till biståndet. Politiker och tjänstemän reser runt i världen och delar ut pengar i bistånd, vilket ger Sverige, men även dem själva, positioner och makt.

Sådana stora komplex kan lätt börja skapa sin egen logik och arbeta för bevarande av den egna sfären i stället för att se uppdragsgivares önskemål – folket i detta fall. Exempelvis driver Sida opinion för att behålla biståndet på en hög nivå. På grund av detta är det viktigt att från politiskt håll följa, men också begränsa, den välgörenhet som sker med våra pengar genom biståndet.

Andra sätt för att bedriva välgörenhet finns än genom statligt bistånd

Biståndet behöver bli mer som ett utgiftsområde bland andra. Det behöver granskas för den effekt det ger och vilket behov det fyller för Sveriges egen befolkning. Det innebär också att den måste börja vägas mot övriga utgiftsområden och inte bara följa en på förhand beslutad tariff.

Självklart finns det bistånd som gör positiv skillnad. Konstigt vore annars, med tanke på att det handlar om tiotals miljarder kronor varje år, ca 50 miljarder kronor 2021. Välgörenhet är inte heller fel, men svaret på hur mycket staten ska vara involverad i detta med skattepengar som tas ifrån människor genom tvång, är ändå inte självklart. Att svaret skulle vara exakt en procent av BNI är osannolikt.

Det sägs att Sverige är ett rikt land. Men även om så är fallet, så måste inte att det statliga biståndet vara högt. Sverige är också ett fritt land där alla har möjligt att bidra till välgörenhet – inom och utanför landet – frivilligt. Det kommer dessutom med en större känsla av solidaritet än att hjälpa genom skatten.

Annons

2 kommentarer på “Enprocentsmålet är en helig ko som måste slaktas

Add yours

  1. Hittade en intressant kommentar. Ganska slående (måste läsa rapporten). Har för mig att du berört ämnet nån gång tidigare?

    ”KTH skrev 16 november, 2022

    Larmrapport: Inga kvinnor bakom patenten – Sverige kan bli sämst i EU

    ”Kvinnor ligger bara bakom en bråkdel av de svenska patenten, visar nya siffror. Resultaten ligger i Europabotten”

    ”Peter Strömbäck menar att Sverige brukar hamna i topp när det gäller olika rankningar som mäter innovationskraften. Han nämner en topp tre-placering i världen och förstaplats i EU. På ett generellt plan ser det alltså bra ut för Sverige”

    https://www.tn.se/entreprenorskap/larmrapport-inga-kvinnor-bakom-patenten-sverige-kan-bli-samst-i-europa/

    Nämen? Världens jämställdaste land och ända fortsätter kvinnorna så till den milda grad underprestera på innovationsområdet. Är det inte märkligt?

    Nåja, även om de inte ger nåt klirr i statskassan, känns det ändå tryggt att vi har vår feministiska utrikespolitik att luta oss emot. För kommer ryssen då, dåå kommer en blixtsnabb uppläxning om vikten av genusperspektivets roll i militära operationer!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: