Större stat ger bortskämda invånare

Som arbetande i en medlemsförening där människor samlats kring ett syfte och som driver opinion, möts jag ofta av klagomål på vad jag gör och inte gör. Jag och mitt arbete tenderar att ses som allmängods. Det verkar vara en trend som ligger i tiden.

Jag får höra att jag lyfter fram fel saker, på fel sätt och får förklararat för mig vad jag borde göra med min tid. Och då menar jag alltså att allmänheten är kritiska, inte medlemmarna.

Förvisso sysslar jag med sådant som är relevant för många, men formellt sett arbetar jag inte för alla, utan för de medlemmar som samlats kring föreningens syfte, betalar för verksamheten och styr den på ett demokratiskt sätt.

När jag funderat på saken undrar jag om detta inte är en trend just nu. Vårt samhälle är fullt av till synes bortskämda människor som har svårt att skilja mellan mitt och ditt. Allt ses som något gemensamt att tycka till om och styra över.

Dålig förståelse för frihet och meningen med det

Trenden med deplattformering, att höra av sig till en persons arbetsgivare för att de ska få sparken om de sagt något ”fel” offentligt, är en variant av detta. Det räcker alltså inte att varje person själva får välja om de vill anlita ett företag eller använda deras produkter. Nej, enskilda tycker tydligen att de ska bestämma vad företagens anställda ska få tycka och företagen ska lyda. Borde inte arbetsgivaren och ägaren till företaget få avgöra själva vilka de vill ha som anställda? De ska ju producera saker och vill ha bästa arbetskraften.

Sociala medierna förstärker denna attityd av att allt är allas. Alla befinner sig tillsammans på nätet i en enda stor gröt. På nätet går det också snabbt och lätt att framföra sina åsikter, hur lite genomtänkta de än är. Jag funderar dock på om fenomenet beror på fler saker än så.

Människor idag kanske också saknar grundläggande förståelse och kunskap. Jag misstänker att många inte ens vet skillnaden mellan exempelvis en förening (privat, fristående) och en kommun (en del av det gemensamma, som inte är valfritt att vara del av). Många saknar också förståelse för vad frihet och rättigheter innebär, tex rätten att organisera sig eller att äga något. Näringsfriheten likaså.

Det offentliga har numera händerna i alla syltburkar

Något annat som kan spela roll är den samhällsomvandling som skett under 1900-talet och fram till nu. Det offentligas långa armar sträcker sig allt längre in i det som sker i samhället. Regleringen kring saker är extremt omfattande, men det handlar även om ekonomi.

Mycket av det som tidigare var en del av det privata och civilsamhället har nu blivit offentligt finansierat och styrt. Detta har gått hand i hand med att färre människor numera vill engagera sig i föreningar, vara idrottsledare osv. De förväntar sig att staten/kommunen ska ”fixa det där”. Invånarnas roll blir då i stället att ställa krav och trycka på utifrån.

Frihet som bromsar i stället för utvecklar

Nog för att det råder frihet att yttra sig om vad man vill. Man kan dock fråga sig hur väl friheten används om energin läggs på att försöka bestämma vad andra människor ska göra med sin frihet.

När alla ska bestämma över vad andra ska göra, så blir det snabbt ansträngt. Diskussionerna blir förgiftade och det blir tungt och otacksamt att vara någon som gör något konkret eller tar på sig ansvar.

Människor är inte ens engagerade längre i de politiska partierna, som ju är medlemsföreningar, trots att partierna är en bärande del av vårt demokratiska system. Partierna i sin tur, lever gott på det partistöd som de tillskansat sig från våra skattepengar. De behöver inte ha några medlemmar längre.

Ett bortskämda snorungar-samhälle är inget framgångskoncept

Många fördelar finns med att ha formellt organiserade enheter och sammanslutningar. Att man samlas och har ordning och reda i dessa i form av stadgar, styrelser, möjlighet att engagera sig, köpa in sig och påverka o.s.v. Det minskar antalet konflikter mellan människor och gör verksamheter mer framgångsrika. Det vinner hela samhället på.

Nog för att det finns frihet, som kan man använda till att kritisera andra. Men friheten används bättre genom att man skapar och gör saker, än att lägga sig i, gnälla på och försöka styra över vad andra väljer att göra med sin frihet.

Fler borde ta sig en funderare om de val de gör. Ett ”bortskämda snorungar-samhälle”, där alla bryr sig mer om vad andra gör än vad de själva gör, där huvudsaken är att ställa krav på andra, är inte ett vinnande koncept på det stora hela.

Annons

En kommentar på “Större stat ger bortskämda invånare

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: