Mest offentligt stöd till de med mest makt

I Sverige brukar man tycka att de svaga, som inte har samma förutsättningar som alla andra, ska få mer offentligt stöd och hjälp än andra. Motsatsen gäller när det handlar om att kunna vara med och påverka landets utveckling genom att delta i val och få politiskt inflytande. Då får de fördelar som redan har makt.

De etablerade politiska partierna tar våra skattepengar för att kunna behålla makten. Genom partistödet tvingar de oss alla att betala för deras kampanjer, valaffischer och ”mutor” till oss i form av chipspåsar, godis osv. De som inte stödjer partierna får alltså ändå betala för detta, plus för de kampanjer som de egna partierna har.

Valsystemet bygger på samma princip. De partier som redan sitter i riksdag, kommunfullmäktige etc får sina valsedlar betalade, tryckta och utkörda till landets ca 6000 vallokaler med offentliga medel. Övriga partier får bekosta sina valsedlar själva och köra ut dem till lokalerna (det ser lite olika ut i olika kommuner).

Det saknas inte alternativa valsystem som vore mer rättvisa. I våra grannländer har man allt på en och samma valsedel. Att kryssa personer är möjligt att göra. Detta system borde vara en självklarhet för ett äkta demokratiskt val. Men i Sverige gillar man systemet med miljontals papperslappar. Kanske för att de cementerar makten…?

Vårt gemensamt finansierade public service, med sitt ”demokratiuppdrag”, rapporterar också bara om de befintliga partierna. Ingen info finns i anslutning till deras valkompass om att det finns fler partier än dem som visas där. Det viktiga är att de befintliga partierna behåller makten – inte att väljarna får en allsidig bild av vilka demokratiska initiativ och åsikter som finns i landet.

Alltså: De med mest politisk makt i Sverige, som redan fått del av våra skattepengar, som redan har synts mest i medierna, får fördelar i alla steg.

Är inte detta ganska intressant?

Jag kan tillägga, för tydlighets skull, att jag inte tycker att partier som inte är invalda i de beslutande församlingarna ska få mer partistöd än de som redan är invalda. Jag vill hellre ha samma förutsättningar för alla, så gott det går. Som exempelvis samma villkor i valet för alla partier. Och jag ser hellre att inga får partistöd än att vissa får det.

Annons

2 kommentarer på “Mest offentligt stöd till de med mest makt

Add yours

  1. Samma sak gäller med 4%-spärren och fasta valperioder. De cementerar bara den rådande ordningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: