Modest Fashion – Indoktrinering i Malmö

”Modest fashion” är en tillfällig utställning på Malmö museer. Här visas kläder som döljer kvinnokroppen, inte visar så mycket hud och särskilt döljer håret.

Utställningen introduceras med skyltar på svenska och arabiska. Besökarna får veta att ”Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet”. Hm. Undrar varför.

Budskapet är tydligt. Museet vill visa hur normalt det är för kvinnor att täcka sig för sin religion eller tro. Här visas hur bra det går att kombinera slöjan med västvärlden och dess kläder. Att ha slöja är i själva verket häftigt! En ”influencer” har varit med och gjort utställningen.

Vi i Sverige indoktrineras, på offentlig plats, med våra egna pengar.

Vi som är vana vid en sekulär stat, jämställdhet och frihet för kvinnor, ska förstå att det är vi som har fel. I Sverige har slöja ingenting att göra med det religiösa och kulturella förtryck som finns i resten av världen. Här är det snarare vi svenskar som står för ”förtryck” om vi inte accepterar slöjan som snygg och bra frihetssymbol.

Utställningen i Malmö är omöjlig att se som separat engångsföreteelse utan koppling till verkligheten. Tvärtom.

Malmö förändras. Stadsbilden, språken, kulturen. Nu har 47,8 % av de som bor Malmö utländsk bakgrund, d.v.s. är utlandsfödd eller har utlandsfödda föräldrar (2021, källa: SCB). Lägg till alla som bor där utan tillstånd – ingen vet hur många de är. 20 procent av niondeklassarna i Malmö lever under någon sorts hedersförtryck. En rapport har visat på hedersproblem redan i förskolan i Malmö, där små flickor måste dölja sig. Ändå kör alltså Malmö stad ”Modest fashion” på sina museer.

En bok om Malmö av journalisten Lars Åberg heter ”Framtidsstaden”. Namnet syftar på att staden kanske visar hur resten av Sverige kommer att bli.

Vi ska inte bli förvånade om unga svenska kvinnor kommer att sätta på sig slöja framöver, för det är ”modernt”. Imamer i utlandet och kvinnoförtryckande religiösa mfl gläds. När deras attribut redan är på plats och svenska kommuner antar deras ideologi, blir deras framfart så mycket enklare.

Fotnot: Malmö stads kommunikatörer, som vi är med och betalar för, förklarar på Twitter hur staden ser på utställningen (se nedan). Staden anordnar alltså en utställning med mode för kvinnor som döljer sina kroppar av religiösa skäl. Men de ”tar avstånd” från hedersrelaterat våld och förtryck.

Läs gärna Annika Borg om utställningen och slöjan: ”Slöjan ska inte normaliseras och behandlas som en modeaccessoar, utan diskuteras som den symbol den faktiskt är.

2 kommentarer på “Modest Fashion – Indoktrinering i Malmö

Add yours

  1. Kvinnor är oberäkneliga. De behöver kontrolleras. Så har det varit i urminnes tider. Den som är starkast vinner bränner en häxa eller får miljoner kvinnor underdåniga. För vad skulle hända annars?

  2. Hej Josefin, bra skrivet.

    SVT:s kulturprogram Sverige! hade vid tidpunkten ett inslag om ”Modest Fashion” och det var inte direkt från något kritiskt perspektiv. Den som vill se (innan det försvinner från SVT Play!) kan passa på att göra det. Det är endast runt 5min långt. Från 22.25min in i videon.

    ”Nu ska det handla om Modest Fashion, som är en växande global trend. En stil som handlar om att vara bekväm i sina kläder. Just nu pågår en utställning på Malmö Museum där unga designers tillsammans med modeintresserade tjejer tagit fram nya plagg”…

    https://www.svtplay.se/video/34695475/sverige/sverige-sasong-25-varldsstjarnan-sandro-cavazza-slutar-som-artist?position=1345&id=KyXkn5X

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: