Åsiktspolariseringen för samhället bakåt

Med utvecklingen av språket, det kritiska tänkandet och vetenskapen kom en större möjlighet till nyanser, större djup i analyserna och därigenom bättre verktyg för att förstå och förbättra samhället. Nu håller vi på att backa till ett mer primitivt stadium, där vi inte förväntar oss mer från människor än att de kan skilja ond från god, ful från fin, dålig från bra.

I den offentliga debatten idag används uttryck som att ”stå på rätt sida av historien”. Meningsmotståndare målas i bruna nyanser och förslag anses påminna om 30-talet, dvs tiden som var upprinnelsen till andra världskriget. De som är nyfikna, problematiserar vissa frågor eller tillför fakta, möts med misstänksamhet och blir anklagade för att ha illasinnade intentioner.

Inte ens partiledardebatterna är fria från dessa ointellektuella utsagor och vinklingar. ”Den blåbruna oppositionen tycker…”. Och även det som inte har någonting alls med ras att göra påstås vara ”ren och skär rasism!”.

De retoriska greppen förenklar och försöker att associera människor till extremer för att väcka negativa känslor. Sedan uppmanas partier, personer, organisationer eller företag att ta avstånd från dem som pekas ut.

Agerandet utgör en sorts utpressning: Antingen ställer du dig själv i hörnet med den som tycker rätt och håller tyst i övrigt – eller så får du finna dig i att bli ställd i det motsatta hörnet.

Med andra ord går det inte att befinna sig på hela den åsiktsmässiga spelplanen. En stor del av den lämnas öde. Följden blir att nyanser och olika dimensioner av frågor inte kommer att kunna avhandlas på ett vuxet och sansat sätt.

Samhällets maktelit driver polariseringen

En stympad spelplan för åsikter fungerar dåligt ihop med verkligheten. Samhällsfrågor är sällan enkla och svart-vita. Det är också just där det är komplext och frågor möter varandra, som det är viktigt att samtala, för att komma framåt i förståelse och för att hitta bra politik.

Att människor kläms in i fack och bara kan få vara det ena eller det andra, rimmar också dåligt med människan som varelse. Människor är mångfacetterade. Baserat på vilka de är och vad de tycker och tänker befinner de sig aldrig i ett enda fack, utan snarare i tusentals. Dessutom utvecklas de hela tiden.

Gemene man som lever och verkar runt om i landet vet detta. De vet också att det inte går att få ett samhälle att fungera om alla skulle bete sig som obstinata barnungar som dömer ut människor på lösa grunder.

Men så är det inte heller de som driver denna utveckling mot allt mer polarisering och dogmatiska synsätt. Detta kommer från samhällets maktelit av politiker, partier och andra aktörer nära politiken. De banar väg för detta beteende i offentligheten.

Utplåningen av sans och nyanser gör oss alla till förlorare

Det må vara lockande att föra debatt genom att peka ut de onda och dåliga och upphöja sig själv till en av de goda, men sådana förenklade resonemang är att gå bakåt i utvecklingen.

Utplåningen av sans och nyanser gör oss alla till förlorare. Det fördummar det offentliga samtalet och förkrymper faktiskt våra tankar. Vi blir som vi tänker.

Och om inte samhällsdebatten tillåts innehålla motsvarande komplexitet som verkligheten självt, kommer alla lösningar på samhällsproblemen bara rinna oss ur händerna.

3 kommentarer på “Åsiktspolariseringen för samhället bakåt

Add yours

 1. Hej.

  ”Sverige gör sin del, genom att bygga ett starkt totalförsvar, ett folkförsvar av svenska folket – för svenska folket.

  Och vad det innebär, det ser vi här på Gotland: ett nytt regemente, fler värnpliktiga – och många som har anmält sig till Hemvärnet. Vi rustar upp och människor sluter upp, för Gotland. För Sverige. För vår frihet.”

  Det är alltså inte NMR eller AfS eller ens SD som låter så. Det är den ej folkvalda statsministern Andersson i förrgår.

  På tal om ord och språk och trettiotal alltså.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: