Naturvårdsverkets biståndsarbete i Palestina

Något inte så omtalat är att svenska myndigheter bedriver biståndsarbete, finansierat av biståndsmyndigheten Sida. Naturvårdsverket är en av dem. De har i några år arbetat med att stärka den palestinska miljömyndigheten EQA (Environment Quality Authority). Här är lite info om det, som jag hittat.

Samarbetet med EQA förlängdes nu till 2022. I år ska man engagera journalister för miljörelaterade frågor i Palestina (se bilden). Naturvårdsverket håller på att upphandla en konsult som för 900 000 kr ska utbilda 25 journaliststuderande under 3 månader. Ytterligare kostnader för resor m.m. tillkommer. Detta ska leda till produktion av inspirerande berättelser med anknytning till avfall. Det kan vara podcasts, YouTube-klipp, artiklar etc.

Naturvårdsverkets hemsida får man veta att 2020 har samarbetsprojektet levererat på jämställdhetsdelen. Det har resulterat i förslag på hur jämställdhetsintegrering på EQA kan ske, inkl en handlingsplan för att öka kompetensen avseende jämställdhet och miljö på EQA. De har gjort en kartläggning av kvinnors representation i olika miljörelaterade organisationer och en pilotstudie om genderaspekter i hushållsfarliga kemikalier och avfall.

En reflektioner jag gör om detta är att Sverige som vanligt fokuserar på det man själv tycker är viktigt, snarare än vad ett annat land och folk kanske behöver. Klimat, miljö och jämställdhet, i Palestina dessutom, är full pott i värdeords-lingot. Men är det rätt prioritering i Palestina? Som knappast har någon välfungerande statsförvaltning, demokrati eller fred.

Det är inte bra om man i biståndsarbete bygger upp sådant som inte har en chans att klara sig vidare när den som leder, stöttar och betalar verksamheten, försvinner. Jag har svårt att se framför mig hur ”jämställdhetsintegrering” på den palestinska miljömyndigheten kommer att ha en chans att bli av och flyta på framöver när Sverige lämnat det samarbetet.

Men visst sker det också annat i Palestina för svenska skattepengar. Förra året, 2021, lade Sverige sammanlagt 593 miljoner kr på biståndsarbete där.

2 kommentarer på “Naturvårdsverkets biståndsarbete i Palestina

Add yours

  1. ”Klimat, miljö och jämställdhet, i Palestina dessutom, är full pott i värdeords-lingot.”
    Skulle också kunna säga ”värdeords-bingon”.
    Bra reflektioner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: