Bidragsmottagare får själva bedöma nyttan av bidrag

Myndigheten MUCF (Myndigheten för civilsamhälles- och ungdomsfrågor) fördelar statsbidrag på uppdrag av regeringen. Under 2021 delade myndigheten ut 512 miljoner kr i organisations-, projekt- och verksamhetsbidrag, vilket är en ökning med över 100 miljoner från 2020.

De tar också fram rapporter om sin bidragsutdelning. Jag har tagit del av en sådan, vilken för mig visar hur fel denna omfattande utdelning av bidrag är.

Rapport om resultaten av bidrag – fast utan resultat av bidragen

I en rapport på 60 sidor presenterar MUCF vilka resultat och effekter som deras projektbidrag lett till. År 2020 delade myndigheten ut 55 miljoner kr i projektbidrag till organisationer och föreningar. 72 olika projekt fick pengar inom fyra områden: 1) motverka hot och hat i offentliga samtalet, 2) motverka rasism och intolerans, 3) värna demokratin, samt 4) stödja barn och ungas organisering. 

Redan i sammanfattningen förklarar dock myndigheten att det är svårt att säga något om effekterna av dessa, då man egentligen måste arbeta med före- och eftermätningar, vilket man inte gör.

Bidragsmottagare får själva avgöra om bidragen gjort nytta

Utvärderingen i rapporten bygger i stället på att bidragsmottagarna själva får skatta och berätta om vilken effekt de bidrag som de har fått har lett till. Gissa om bidragsmottagarna anser att de bidrag de mottagit har gjort nytta!

Till stöd för utvärdering har MUCF skapat en kreativ ”verksamhetslogik” för bidragen (se nedan), ett systematiskt sätt att beskriva verksamheters förutsättningar, genomförande och förväntade resultat. Den funkar så att om man uppnått eller genomfört det som står i en kolumn, kan man anta att målet med nästa kolumn, till höger, också nås. Dvs har man delat ut bidragen (kallas ”resultat”), så blir det effekt. Häpp! Bidragen har alltså gjort nytta. Det här är parodiskt.

Bidragen skapar jobb, för skattepengar

Det man kan se i de siffror som bidragsmottagarna har redovisat är att bidragen skapat jobb och försörjning, då över 75 % av pengarna gått till löner och arvoden för dem som arbetar med projekten. Om man tittar på aktiviteterna i projekten har de mest handlat om nätverksbyggande, samverkan med andra, seminarier och att man har engagerat fler för sina frågor (dvs det kan blir fler bidragssökare kommande år).

Myndigheten föreslår också att de själva borde få mer pengar, så att de bättre kan följa hur det går för projekten i sitt arbete: ”MUCF kan säga mer om bidragens effekter och säkerställa kvaliteten i bidragsgivningen om myndigheten får ett ökat anslag för bidragsadministration.” Först delar myndigheten alltså ut massor med bidrag, och sedan vill man ha in mer pengar för att kunna hantera dem. Idé: Man kan också minska ner på antalet bidrag, så att man har en chans att följa och granska de som sker för skattepengar? Detta är något politikerna borde ta fasta på när de tilldelar medel för bidrag.

Sluta dela ut dessa bidrag

Vad blev då MUCF:s slutsats utifrån de redovisningar och skattningar som projekten gjort för myndigheten? Jo att projektens resultat och effekter ”ligger väl i linje med respektive bidrags syfte”.

Vad är min slutsats? Att vi borde sluta med denna bidragsindustri som bygger på önsketänkande.

Allt som ser bra ut eller har goda syften måste inte göras med skattepengar. Den skapar kostsamt onödigt arbete och gör att pengar riskerar att hamna i fel fickor. Om vi ger ut bidrag för allting lär vi människor att när de gör saker ska de använda skattepengar. Det är helt fel väg.

Bästa sättet att se till att undvika att skattepengar hamnar fel, är att inte dela ut dem. Låt i stället varje person själva bestämma vad de vill göra med sina pengar, så får de själva ta ansvar för vilka konsekvenserna blir av deras spenderande av pengar.

Annons

En kommentar på “Bidragsmottagare får själva bedöma nyttan av bidrag

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: