Tjänstemännen hurrar när riksdagen kollrats bort

Fyra år efter riksdagens beslut att tjänstemannaansvaret ska stärkas, är frågan död. En statlig offentlig utredare tycker inte att det behövs ett skärpt tjänstemannaansvar. Det vill säga den tycker tvärtemot vad riksdagens beslutat. Det har den fått tillåtelse att göra, med hjälp av regeringen.

Resultatet välkomnas nu av Fackförbundet ST som organiserar statstjänstemännen. Min stilla undran är: Kan vi säga att det råder demokrati i Sverige? Är det folket som styr det gemensamma?  

Vart tog den stolta ansvarsfulla tjänstemannen vägen?

Fackförbundet ST menar att som det är idag är bra nog. Inget stärkt tjänstemannaansvar behövs. Det är fullt tillräckligt med ansvarstagande och ansvarsutkrävande av dem själva.

Argumenten lyser av bristande respekt för skattebetalarna, men även för deras egen roll. De skämmer ut sig med sitt agerande.

Ett fackförbund för sådana tjänstemän som fanns förr i tiden skulle bete sig som om deras medlemmar vore kunniga och ansvarsfulla, som självklart känner till och följer lagen. De vore inte rädda för ansvar – för de tar ju det ansvaret hela tiden redan idag.

Ett fack för offentligt anställda som jag skulle vill se arbeta runt om i landet, skulle känna stolthet i sitt uppdrag och göra en ära i att sköta det på allra bästa sätt. De skulle värna våra gemensamma skattemedel och förtroendet från invånarna. Tillbaka till Axel Oxenstierna: Idealet med hederliga och oväldiga tjänstemän.

Kåren idag liknar i stället en samling snöflingor, som skyller på hur dåligt den offentliga organisationen fungerar. De menar att ökat ansvar skulle skapa rädsla att göra fel. De menar att en ”tystnadskultur” skapats, som gör att anställda inte vågar kritisera saker. Och inga skulle vilja jobba där om ansvaret skärps.

Fråga: Om den offentliga förvaltningen är så trasig att tjänstemännen knappt kan göra sitt jobb: Varför ser vi inga uppror från statstjänstemännens fack? Som riktar sig mot ansvariga politiker. Antagligen för att allt ändå är ganska bekvämt och så man låter allt vara. Man får lön och har ett av landets säkraste jobb i bemärkelsen att pengarna bara fortsätter att rulla in, oavsett verksamhetens resultat.

Kulturen av ansvarslöshet som söndrar Sverige måste få ett slut

Sällan blir den destruktiva kulturen så tydlig, den som nu raserar vårt samhälle, som i denna fråga. Pliktkänslan och lojalitet är borta, liksom ansvarskänslan. Man lever på det offentliga och försöker skydda sig själva, genom att peka på sin bräcklighet.

Men tjänstemännen är faktiskt inte fristående, eller har fri lejd till våra skattepengar. Det är vi, deras uppdragsgivare, som ska bestämma vad de ska göra och inte göra! Kallas för demokrati.

Vill de inte vara tjänstemän längre med ökat ansvar: Varsågoda att lämna! Om det blir lite färre tjänstemän kvar, kan vi minska ner på den offentliga förvaltningen så att vi bara har den viktiga kärnverksamheten kvar. Det vore snarare positivt.

Fackförbundet ger faktiskt också förslag på vad som borde göras i stället. Gissa vad? Jo öka personaltäthet, rekrytera fler chefer och tillföra mer resurser! Fler tjänstemän alltså, som ska leva av våra skattepengar och säga att vi, folket, inte har något att säga till om. I rest my case…

Annons

6 kommentarer på “Tjänstemännen hurrar när riksdagen kollrats bort

Add yours

 1. Jag blir så trött på denna fullständiga brist på respekt för oss skattebetalare. Det återstår snart bara att flytta härifrån. 🙁

 2. Mycket bra, liksom din och Christian Ekströms artikel i SvD idag, men här pucklar du på ST-facket lite extra. Det var bra. Vi skall komma ihåg hur de har betett sig.

 3. Hej.

  Som statsvetarstudenter gjorde jag och en kursare ett arbete, där det egentliga syftet var att visa att något av föreläsningarna i grundläggande statistik och mätning fastnat mellan öronen.

  Men vi fick också fram ett ganska extremt resultat, som var tämligen oväntat.

  Vi mätte via frågor till slumpvist utvalda personer vad attityden till tjänstemanna-ansvar var bland befolkningen och hade som ett slags kontrollfråga en som frågade om den svarande själv var statlig/kommunal tjänsteman.

  Resultatet (den del som är relevant här) var att 96% ansåg att tjänstemän ska ha laga ansvar, inklusive kunna dömas till fängelse för tjänstefel. 4% ansåg dagens system bra (inga 0-alternativ erbjöds i enkäten).

  100% av de tillfrågade tjänstemännen var emot laga ansvar.

  Detta var så exceptionellt oväntat tyckte vi, att vi gjorde en informell uppföljning för att försöka få fram varför – man bör ju tolka svar välvilligt, trots egna fördomar.

  Det mest återkommande temat för svaren var att med laga ansvar skulle de inte kunna sköta sina jobb enligt de instruktioner de fick från sina chefer och från politiker.

  Detta var 1998-2000 om inte minnet sviker.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: