Höjd EU-avgift för 2021

Jag vill uppmärksamma er på att Sverige kommer att ge nästan 9 miljarder kronor mer till EU i år. Det är alltså utöver de 45 miljarder kronor som redan var planerade, vilket gör att den totala avgiften blir på 54 miljarder kronor. Detta framgår i höständringsbudgeten från regeringen. EU-avgiften är den utgiftspost som ändras mest.

När man flyttar pengar, flyttar man även makt.

När våra pengar slussas ut ur landet så minskar vår kontroll över dem. Det blir svårare att granska vad de går till och vilken nytta de gör.

Med mer pengar till EU kommer vi att behöva lägga ännu mer pengar och kraft på att göra avancerade bidragsansökningar för att lyckas få tillbaka en del av dessa pengar till Sverige.

Det blir också ännu mer styrning från EU:s håll om allt möjligt. EU lägger sig i alltmer och tvingar fram likriktning inom allt från skogshantering till sociala frågor.

Jag betalar gärna pengar till tex gemensam brottsbekämpning och gränsbevakning. Men inte till bidragskaruseller, byråkrati och mer överstatlighet där några få politiker försöker styra hur vi ska leva våra liv.

Sverige skulle behöva en mycket större debatt om EU och dess utveckling. Det händer väldigt mycket just nu och det går fort. Vad unionen gör spelar mycket större roll för vad som händer här i landet än vad många tror.

Kan vara en bild av text

2 reaktioner till “Höjd EU-avgift för 2021”

 1. En gris är en gris även om man sminkar den, som någon sa för inte så länge sen.
  EU är totalitärt och fascistiskt hur man än skönmålar eländet. Vi borde inte minska våra bidrag, det enda vettiga är en #swexit (eller #svejdå)

 2. Hej.

  Allvarligt menad fråga:

  Vad konkret skulle EU kunna göra om en framtida regering ställde in betalningen av avgiften? (Vi kan fantisera ihop något fint retoriskt om korruption i EU-byråkratin, Sveriges kostnader pga 25 års svek från EU avs. yttre gränskontroll osv.)

  Vad skulle EU säga?
  Vad skulle EU göra?

  Vad, egentligen, kan EU göra?

  Hota med ockupation? Tänk om Sverige ber Ryssland om hjälp i så fall? (ja, jag vet, lika osannolikt som en ärlig moderat).

  Handelshinder? Och riskera att Sverige svarar med att bli exportväg som kringgår EUs embargon mot Vitryssland och andra länder?

  Införa visumtvång för svenskar? Än sen? Danmark är bara ett pennstreck ifrån att göra det ändå.

  Du som har mer koll på politiken inifrån, har du några vettiga tankar om grundfrågan?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s