”Opartiska” utredare med regeringens partifärger

Den rödgröna regeringen har skamlöst tillsatt de egna till opartiska utredare. Detta är något jag haft lyft fram flera gånger de senaste åren. Här är en sammanställning, med start från 2015, av utredare som antingen var politiskt aktiva när de fick uppdragen eller i nära anslutning till uppdragen. Förutom dessa finns sedan tex myndighetschefer med politisk bakgrund som fått utredningsuppdrag, eller samordnare, som formellt räknas som ”särskilda utredare”.

Problemet med att politiker agerar utredare är att det finns stor risk att de frågor som utreds inte blir tillräckligt sakligt och objektivt belysta. Det finns en viktig poäng med att ha neutrala tjänstemän som bidrar med sakkunskap, fakta och analys. Sedan anlägger politikerna ett et värderingsmässigt och ideologiskt perspektiv på saken när frågorna går vidare.

Opartiska utredningar är viktigt också för förtroendet för dessa utredningar, att man inte ska behöva misstänka att det finns otillbörlig påverkan på dem. Det vill säga: Korruption. Men i Sverige är vi så blinda för sådant att vi inte se det. och det ser man att även regeringen

Har ni tips på fler utredare till listan, så skriver i kommentarerna. Tack på förhand!

Lista från 2015 med politiskt färgade utredare

Agneta Börjesson (MP), då riksdagsledamot, tillsattes 2015 att utreda stärkt ställning för hyresgäster. Utsågs av Morgan Johansson (S).  

Ilmar Reepalu (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Malmö (1994–2013), tillsattes 2015 att utreda reglering av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Utsågs av Ardalan Shekarabi (S).

Ulf Bjereld (S), då ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och adjungerad till Socialdemokraternas verkställande utskott, tillsattes 2016 att utreda statens stöd till trossamfunden, med fokus på nytt regelverk för förtydligade krav på demokratiska värderingar. Utsågs av minister Alice Bah Kuhnke (MP).

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot, då ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, utsågs 2016 till särskild utredare med uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka barnperspektivet för barn som vistas i skyddat boende. Utsågs av minister Åsa Regnér (S).

Maria Ferm (MP), då riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, tillsattes 2016 att utreda förutsättningarna för att skapa lagliga vägar för att söka asyl i EU. Utsågs av Morgan Johansson (S).  

Anna-Lena Sörenson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i socialutskottet, tog över som utredare för apoteksmarknadsutredningen 2017, och fortsatte som särskild utredare från 2018 av hästnäringens och idrottens förutsättningar efter omregleringen av spelmarknaden. Utsågs av Gabriel Wikström (S) respektive Ardalan Shekarabi (S).

Åsa Romson (MP), riksdagsledamot 2010-2017, språkrör MP 2011-2016, klimat- och miljöminister 2014-2016, tillsattes 2017 att utreda hur miljöövervakningen i Sverige ska se ut. Utsågs av Karolina Skog (MP).

Anders Wallner (MP), som var partisekreterare för Miljöpartiet 2011-2016, tillsattes 2017 att utreda arbetstidsfrågor för ett hållbart arbetsliv. Utsågs av Ylva Johansson (S).

Jennie Nilsson (S), riksdagsledamot, tidigare ordförande i näringsutskottet, idag landsbygdsminister, utsågs 2018 att utreda hur villkoren i socialförsäkringssystemen för företagare kan förbättras för att främja ett tryggare företagande. Utsågs av ministrar Mikael Damberg (S) och Annika Strandhäll (S)

Nooshi Dadgostar (V), då riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för V, tillsattes 2017 för att utreda hur befintliga byggrätter i landets kommuner tas i anspråk och bebyggas. Utsågs av Peter Eriksson (MP).

Anders Grönvall (S), då politisk sekreterare för S i Stockholm, samt lokalpolitiker i Knivsta kommun, tillsattes 2017 för att utreda små avloppsanläggningar med ingen eller dålig rening av avloppsvattnet. Efter det fortsatte han i regeringskansliet, som sakkunnig åt statsministern i miljö-, klimat och landsbygdspolitik. Utsågs av Karolina Skog (MP)

Åsa Westlund (S), riksdagsledamot, då ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott, tillsattes 2018 att utreda de långsiktiga förutsättningarna för biogasproduktion i Sverige. Utsågs av Ibrahim Baylan (S).

Lars Stjernkvist (S), då kommunstyrelsens ordförande i Norrköping (2010-2020), tillsattes 2018 att utreda styrning av gymnasieskolan. Utsågs av Anna Ekström (S).

Veronica Palm (S), var riksdagsledamot för 2002-2015, därefter lokalpolitiskt aktiv, tillsattes 2018 att utreda jämlik tandhälsa. ”Hon har stort engagemang i rättvisefrågor” stod i pressmeddelandet. Utsågs av Annika Strandhäll (S).

Gustav Fridolin (MP), riksdagsledamot 2002-2019, språkrör för MP 2011–2019, tidigare utbildningsminister 2014-2019, tillsattes 2019 att utreda stärkta skolbibliotek och läromedel. Utsågs av Anna Ekström (S).

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg 2016-2018, tillsattes 2019 att utreda kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete. Utsågs av Morgan Johansson (S).

Lise Nordin (MP), var riksdagsledamot 2010-2018 och energipolitisk talesperson för MP, tillsattes 2020 att utreda rättssäker vindkraftsprövning. Tillsattes av Isabella Lövin (MP).

Karolina Skog (MP), riksdagsledamot, var miljöminister 2016-2019, kandiderade 2020 till att bli språkrör för MP, tillsattes 2020 för att utreda social bostadspolitik som ska hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Utsågs av Per Bolund (MP).

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö sedan 2013, tillsattes 2021 att utreda hur fler ska nå målen med sin gymnasieutbildning. Utsågs av Anna Ekström (S).  

3 reaktioner till “”Opartiska” utredare med regeringens partifärger”

 1. Biojet för flyget

  SOU 2019:11

  Regeringen beslutade den 22 februari 2018 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen kan främjas för att bidra till övergången till ett fossilfritt energisystem och minskad klimatpåverkan. Maria Wetterstrand för- ordnades samma dag som särskild utredare.

  Wetterstrand: Ser inget problem med trovärdigheten.
  Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, ledde regeringens utredning om biobränsle för flyg samtidigt som hon har haft en styrelsepost och aktieinnehav i företaget Cortus Energy – ett företag som utvecklar miljövänligt drivmedel. Hennes dubbla roller har kritiserats och lett till debatt.
  Maria Wetterstrand själv ser inte att det har funnits några problem med trovärdigheten för hennes arbete med utredningen som hade i uppdrag att utreda mera miljövänliga flygbränslen.

  Utredningen föreslår att det ska bli obligatoriskt med mer miljövänligt biobränsle i drivmedlet i flygen i framtiden. Samtidigt sitter Maria Wetterstrand alltså i styrelsen för ett bolag som bland annat har fått pengar för att forska om att utveckla förnybart drivmedel.

  – Jag har suttit i bolaget sedan år 2013. Jag har varit helt öppen med det när uppdraget om utredningen startade. Bolaget som jag sitter i styrelsen för har ingen kommersiell verksamhet inom flygbränsle. Det är ett utvecklingsbolag som arbetar med förgasningsteknik, säger den statliga utredaren Maria Wetterstrand.

  – Det som är en relevant fråga är om sakligheten i utredningen påverkats av att jag har suttit i en styrelsen som idag inte har någon kommersiell verksamhet inom flygbränsle men som möjligen om ett antal år skulle kunna ha det. Och i detta är det ingen som har ifrågasatt utredningens resultat. Det tycker jag är den allra viktigaste aspekten i detta.

  Du äger också aktier i företaget. När meddelade du det till regeringen eller miljödepartementet?

  – Det är en uppgift som finns tillgänglig om styrelseuppdraget. Mera specifikt aktieinnehav i detalj meddelade jag i början på februari då bolaget ingick i ett samarbete som skulle kunna leda till att man i framtiden kan komma att uppföra en anläggning för flygbränsle, säger Maria Wetterstrand.

  Borde du ha meddelat detta tidigare?

  – Nej, det tycker jag inte. Det var inte en information som efterfrågades och det var inte en information som jag tyckte var relevant. Jag hade informerat att jag satt i styrelsen för bolaget men när bolaget började diskutera att samarbeta om flygbränsle så meddelade jag detta till regeringen.

  Ekot

  Det säger hon till P1-morgon.

 2. I ett genom korrumperat land fungerar det så här. Bara att inse det, även om det smärtar. Sverige har gått förbi Italien för tiotals år sedan. Vi är nog snart ledande. Infördes av S partiet för sextio sjuttio år sedan, utökats år för år. Redan på sjuttiotalet sas det att man ska ha rätt partibok för offentliga anställning. Vi skrattade då, det gör vi inte längre.

 3. Det vore lämpligt om du i listan lade till utredare med annan politisk färg. För bara några veckor sedan presenterades exempelvis Artskyddsutredningen av en fb Liberal riksdagsledamot. Det är väldigt vanligt att personer med politisk erfarenhet får sådana uppdrag. Om du vill driva en tes föreslår jag att du sammanställer alla utredare med politisk bakgrund oavsett parti och hur det har sett ut över tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s