Om myndigheternas uppdrag att ge nyanlända praktik

Jag vet inte hur många som känner till det, men efter flyktingkrisen, 2016, fick våra myndigheter ett särskilt uppdrag från regeringen att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik, genom Arbetsförmedlingen. (Nyanlända = asylsökande som fått uppehållstillstånd). Jag har tagit fram lite information om det. Här kommer den tillsammans med några reflektioner av mig.

Med uppdraget till myndigheterna ville regeringen se till att nyanlända snabbt skulle komma i arbete. Regeringens skriver i beslutet ”Den ökade invandringen innebär möjligheter för Sverige och kan bidra till en växande och dynamisk ekonomi”. Syftet med praktiken var att nyanlända skulle få utveckla sina kunskaper i svenska, få ett ökat nätverk och kunskap om arbete på statliga myndigheter. Och regeringen ansåg att staten ska vara ett föredöme och ställa upp med praktikplatser.

Först gavs ett uppdrag för åren 2016-2018. Sedan togs ett nytt beslut för 2019-2020. Förutom detta har de ca 250 förvaltningsmyndigheterna också haft ett särskilt uppdrag att anordna praktik för personer med funktionsnedsättning.

Statskontoret har följt hur det har gått med uppdraget. Målet var att myndigheterna sammanlagt skulle anordna 1000 st praktikplatser per år för nyanlända respektive personer med funktionsnedsättning. Målet nåddes inte. Det blev bara 2813 nyanlända (fram till feb 2020). Motsvarande totala siffra för personer med funktionsnedsättning var 1165 stycken. Betydligt fler nyanlända hade praktik de första åren. Sedan minskade det drastiskt. Det sista året (mars 2019-feb 2020) hade endast 184 stycken praktik.

Inte alla myndigheter tog emot nyanlända. Fem myndigheter tog emot hälften av alla: Skogsstyrelsen (557 st, mycket pga ett tidigare uppdrag att ge praktik), Trafikverket (371 st), Arbetsförmedlingen (211 st), Transportstyrelsen (122), och Skatteverket (170 st).

Man kan undra lite vad de nyanlända gjort tex på Transportstyrelsen, MSB och Kriminalvården. I bilden nedan finns lite allmän info, men mer info än så har jag inte. Kan nämnas: Försvarsmakten tog inte emot några nyanlända praktikanter.

Vad hände då med de nyanlända efter praktiken? Enligt statskontorets presentation så visar uppgifter från Arbetsförmedlingen att av de nyanlända var 43 procent i arbete 90 dagar efter avslutad praktik. 3 procent var i arbete utan stöd. Med andra ord var 40 procent av dem i arbete, men med någon form av stöd.

Reflektioner

Att målet om 1000 platser per år inte nåddes är inte oväntat, då det går åt mycket tid och resurser till att handleda människor, särskilt om de inte behärskar svenska och det handlar om regelstyrda myndigheter. Regeringen har nog bara tagit en siffra ur luften när de sagt 1000 praktikanter per år. Som vanligt handlar det tyvärr mer om att visa upp hur storsint man är, än om att ta verklighetsförankrade beslut.

Sedan kan man också diskutera om det är rätt att ge just nyanlända förtur till praktik. Man får ändå kalla detta förtur, då det är ett särskilt uppdrag för myndigheterna att leverera på. Resurserna är inte heller oändliga till organisering och handledning. Prioritering krävs med våra gemensamma resurser. Regeringen tyckte att nyanlända och personer med funktionsnedsättning skulle prioriteras.

2 kommentarer på “Om myndigheternas uppdrag att ge nyanlända praktik

Add yours

  1. Vad som händer med nyanlända i kriminalvården, kan man ju kanske bara gissa sig till. Själv polisanmälde jag en överhörning jag hörde på en restaurang förra veckan när en kriminalvårdare spelade med i en planerad rymning.

  2. Offerordsminka icke invasiverna till ”flyktingar”. Någon ”flyktingkris” ägde aldrig rum 2015; det var ett afrikasienfieringsilldåd. Och om Europahatarna, som importera dessa, verkligen sjelfva menade, att de vore ”flyktingar”, skulle deras inställning till dem vara, att dessa skulle vara här endast en begränsad tid för att s n a r a s t åka hem igen. Det skulle då icke vara tal om något af de vidrigheter (af många fler) du här omtalar. Detta visar, hvad det verkligen handlar om: systematisk afrikasienfering af Sverige för att förinta vårt land. Så ond är vänstern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: