Floskelmakare är inte detsamma som ansvarstagande, kloka politiker

Nyligen sköts en kvinna, som bar på sitt barn, på öppen gata i Malmö. Trots att detta bara ligger i linje med de senaste årens utveckling i Sverige, så vaknade plötsligt tidigare sovande politiker. Centerpartiet efterlyste en Trygghetsberedning. Socialdemokraterna samlade till samtal om gängkriminaliteten. Moderaterna kom med listor på vad som behövs.

Partierna och många av politikerna som reagerade har själva ”suttit vakt” i årtionden, men det är alltså först när en kvinna med ett barn i famnen avrättas som de reagerar. Och som vanligt agerar politikerna i grupp, samtidigt. Det är så ynkligt. Opportunismen ges ett tydligt ansikte i alla dessa politiker.

Att samlas kring saker är naturligt hos människosläktet, men flockbeteendet har gått till överdrift i vårt samtida samhälle. Tyvärr har beteendet frodats i politiken i Sverige och lamslagit den.

Alldeles för lite i politiken handlar längre om praktisk politik. Identitetsbyggandet står i centrum, som i en popularitetstävling i högstadiet. Man ägnar sig åt att putsa på den egna fasaden, markera och posera, istället för att agera och ta nödvändiga beslut som kan påverka vårt samhälles utveckling i positiv riktning.

Med floskler och vackra ord håvar man in stöd och ryggdunk. Huvudfrågan som allt kretsar kring är vilken sida man står på. Om bra förslag läggs fram av något parti, kan förslagen inte bejakas om det är ”fel” parti som tycker så. Man är således redo att offra viktiga förändringar för att behålla tillhörigheten till ”rätt” sida. Socialdemokraterna körde detta bokstavligen inför valet 2018 med sin slogan ”på rätt sida av historien”, med vilken de drev på polariseringen på ett otroligt populistiskt sätt. När ett stort statsbärande politiskt parti inte har mer substans och saklighet än detta att komma med, så är det illa.

På rätt sida av historien

Konformismen inom partierna, kravet att rätta in sig i ledet, har blivit väldigt stark. Partiaktiva med andra åsikter än partiets godkända – även om det är i små perifera frågor – manövreras ut ur partierna. Lydnad är det som gäller. Det gör att färre vill vara med i ett politiskt parti och det hindrar även förändring av partierna utifrån de nya problem som finns att hantera i samhället. Politiken fastnar och kommer inte vidare.

Det vi bevittnar är högst olyckligt i en tid som skriker efter politisk handlingskraft, när kriminaliteten ökar och oron växer hos befolkningen för att skjutningar, bombdåd, överfall, bilbränder och ungdomsrån med mera ska drabba nära och kära eller en själv.

Men som man bäddar får man ligga. Väljarna måste inse att situationen som råder i landet inte bara är en slump, utan ett resultat av politikernas ageranden. De måste också inse att de skickligaste floskelmakarna och retorikerna inte nödvändigtvis är de personer som är bäst lämpade att styra landet. Först när denna insikt infinner sig har vi chans att vända den nedåtgående spiral som Sverige är på väg nedåt i allt fortare.

3 kommentarer på “Floskelmakare är inte detsamma som ansvarstagande, kloka politiker

Add yours

 1. Hej.

  Kvinnan ifråga var insyltad med grovt kriminella. Det gör det inte rätt, men det var ingen slump att just hon sköts. Det är standard att den sortens brottslingar man aktivt importerat till landet i fyrtio år attackerar personer i periferin kring den man egentligen vill åt, för att isolera dem och driva fram dem.

  Men ditt parti vill ju fortsätta samma sorts kriminalpolitik som vi haft sedan femtiotalet, så vad klagar du på?

  Dessutom är ni ju för att invandrade brottslingar, och den som getts lov att stanna i Sverige på falska premisser skall få leva här, och ta hit sin släkt- helt utan kontroll eller krav. Jag har hittills inte sett några uttalanden från MED att alla invandrare som begår brott skall utvisas, oavsett andra konsekvenser.

  Så vad klagar du på? Ditt parti är ju lika goda kålsupare.

  Dessutom anser ju även MED att människor som (t ex) Södermannen eller Akhilov inte skall avrättas. Ni anser ju även ni att de är värda mellan tretusen och femtusen kronor per dygn, minimum. Jag har inte sett några förslag från MED om hur man får ner kostnaden för fängelse.

  Antingen är du för mer av samma som fört oss hit, eller så kräver du att vi gör något annat. Ditt parti är rätt kasst på det senare, men bra på att, likt Folkpartiet förr, önska att det vore annorlunda. Tyvärr.

  Jaja, det tog femtio år för extremvänstern att bli politikens mittfåra så vi får väl se hur ni artar er.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Det mesta du påstår är faktiskt inte sant, om det här med anhöriginvandring osv. Från politiska programmet, som är *fullt* av förändringar kring befintlig kriminalpolitik:

   Klicka för att komma åt rattspolitiskt-program-for-medborgerlig-samling-20180505.pdf

   2.2.5 Att utvisning och återkallat uppehållstillstånd som presumtion ska beslutas för utländska medborgare vilka begått brott med fängelse som straffminimum

   Förslaget är en tydlig skärpning av gällande regler. Snatteri, ringa misshandel och andra brott av ungefär samma allvarsgrad kommer inte leda till automatisk utvisning. Däremot ska det vara presumtion vid stöld, misshandel, sexuellt tvång och andra allvarligare brott.

   Vidare föreslås betydligt strängare regler för återfallsförbrytare och personer som inte sköter sig under avtjänande av fängelsestraff, enligt följande:

   1. Personer utan svenskt medborgarskap eller som förvärvat det i myndig ålder, och som tidigare dömts för grova brott, får en tilläggspåföljd om utvisning och – i förekommande fall – återkallat medborgarskap om de döms för annat brott som inte är av ringa karaktär.

   2. Personer utan svenskt medborgarskap eller som förvärvat det i myndig ålder, och som nu avtjänar straff för grova brott, får en tilläggspåföljd om utvisning och – i förekommande fall – återkallat medborgarskap om de missköter sig under strafftiden.

   Det ovanstående ska gälla oavsett vistelsetid i Sverige. Vid utvisning återkallas uppehållstillståndet. Med brott av ringa karaktär avses exempelvis trafikbrott utan vållande av personskada på annan, förtal av normalgraden, bokföringsbrott av normalgraden pga. oaktsamhet och liknande. Brott mot person utöver ärekränkningsbrott, samt tillgreppsbrott och oredlighetsbrott (bedrägeri m.m.), kan däremot i regel aldrig anses som ringa.

   2.3.5 Att utreda hur utländska medborgare dömda i Sverige i högre grad kan avtjäna fängelsestraff i sitt hemland

   Medborgarskapet ska här väga tyngre än vistelseorten men bilaterala eller multilaterala överenskommelser krävs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: