Den 15-16 oktober höll dåvarande Borgerlig Framtid extrastämma i Lund. När stämman var över hade partiet ett nytt namn: Medborgerlig Samling, som förkortas MED. Jag tänkte sent omsider ge en kort resumé av vad som avhandlades och lägga upp lite bilder därifrån.
Vi började redan på fredagkvällen med utgång och samkväm, men själva stämman började inte förrän på lördag förmiddag. Vi höll till på Hotell Lundia i centrala Lund, Skåne. När jag först kom till salen där vi skulle vara blev jag nästan chockerad över hur många som var där. Och då var det ändå bara en liten del av partiets medlemmar, i runda slängar en sjundedel-åttondel nånting , som hade anmält sig till stämman och var där på plats. De flesta var alltså inte där. Jag börjar långsamt inse att vi verkligen är ett riktigt politiskt parti! Det är så lätt att glömma bort magnituden när man bara ”ses” på sociala medier, skriver debattartiklar, har styrelsemöten och så vidare.
Efter inledning av då tillförordnade ordförande Bo Hansson och formalia diskuterades ett förslag till nya partistadgar. Eftersom partiet växer behövde de gamla uppdatera och utökas med paragrafer om val och kandidaturer för att vi ska kunna hantera ett val. Ett modifierat förslag antogs sedan på söndagen. De träder i kraft först när de bekräftats en andra gång, vilket sker på vårens ordinarie stämma.
(Peka på bilden för att se bildtexten)
På lördagseftermiddagen valdes en ny styrelse. Valberedningens förslag gick igenom och den nya styrelsen blev 12 personer, varav 3 suppleanter. Ilan Sadé valdes till partiordförande, Bo Hansson till vice ordförande och jag till 2:e vice ordförande. Jag är naturligvis jätteglad och tacksam för förtroendet! Jag ska göra allt jag kan för att bidra till att partiet växer sig starkt och når sina mål.
Efter detta diskuterades en proposition från oss i dåvarande partistyrelsen. I partiprogrammet stod en luddig fras om NATO och målet var att förtydliga partiets ställningstagande. Partistyrelsens förslag var att stämman skulle besluta att Sverige ska ansöka om medlemskap i NATO. Det är det minst dåliga alternativet.
Att kunna försvara sig och ta hand om sin egen befolkning anser vi i partiet vara en viktig och grundläggande uppgift för staten. Däremot finns det lite olika syn på just NATO-frågan. I diskussionen var vi väldigt överens om det mesta, som riskerna med NATO (tex att det är problematiskt att Turkiet är med). Det var egentligen bara slutsatserna som drogs som skilde sig åt. Ingen av oss tycker NATO är perfekt eller är någon universallösning. Men om vi ska samarbeta med andra – vilket vi måste göra – så är NATO en naturlig partner. Det viktigaste är dock att vi upprustar vårt försvar. Det måste göras oavsett NATO-medlemskap eller ej.
Efter politiska gruppdiskussioner på eftermiddagen vankades det festligheter på Grand Hotel i Lund. En fin middag med fantastisk mat! (betalad av oss själva personligen kan nämnas. Vi har ju inga resurser för sådant från partiets håll).
På söndagsmorgonen var det dags för diskussion om nytt partinamn. Trots att denna fråga kom upp sent på agendan till stämman (dock stadgeenligt) kändes det som att vi var väl förberedda. Frågan hade stötts och blötts ordentligt på partiets interna forum (vi har en Facebook-grupp men också ett stort fristående diskussionsforum på nätet). Olika sorters omröstningar på korsen och tvärsen hade gjorts för att sålla bland namnförslagen och se vilka som kunde vara tänkbara. Den här involveringen av medlemmarna, delaktigheten och den interna debatten, är väldigt viktig för oss. Vi försöker leva som vi lär. Vi vill inte vara något tondövt och toppstyrt politiskt parti. Istället vill vi försöka ta tillvara människors engagemang, erfarenhet och kunskap.
Efter en rejäl diskussion antogs partistyrelsens huvudförslag till nytt partinamn, Medborgerlig Samling, med stor majoritet. Yrkanden som lades på namn var Medborgerlig Samling, Fria Konservativa samt Liberalkonservativa partiet.
Inget namn kommer att vara helt perfekt och gillas av alla. Detta namn är fullgott nog att arbeta med. Ju mer etablerat partiet blir, ju mer vi fyller namnet med innehåll, desto mindre roll kommer det exakta namnet att spela. På söndagsförmiddagen höll också Tino Sanandaji ett föredrag som finns inspelat. Här kan ni lyssna på det:
Allt som allt blev det en mycket lyckad tillställning. Det var verkligen roligt att få riktiga ansikten på många man pratat med genom sociala medier, mail och så vidare. Få umgås, prata och ha roligt ihop. Stor tack till Skåne-distriktet som gjorde ett superbt jobb med att arrangera detta. Det blev precis det nytändning för oss i partiet som vi hade hoppats på.
Nu pågår arbete med en ny logga och grafisk profil. Loggan kommer med största sannolikhet att presenteras nästa vecka. Jag ser fram emot att helt kunna släppa de senaste månadernas krisartade händelser och titta framåt. Vi har ett viktigt uppdrag i svensk politik. Det är det vi ska fokusera på nu!
Jag kan avsluta med att klargöra: vi har alltså inte ändrat något i vår sakpolitik på grund av namnbytet. Det är samma partiprogram efter stämman som innan, med modifikationen om NATO. Däremot pågår redan sedan innan sommaren ett internt arbete med att uppdatera partiprogrammet samt utveckla en mer detaljerad politik. Den kommer att beslutas om på den ordinarie stämman i vår.
Hej.
Lycka till!
Ett förslag: vad sägs om att ta med en punkt om sänkt riksdagsspärr? Danmark tuffar på alldeles utmärkt med sin 2%-gräns.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Det behövs ingen riksdagsspärr. Det räcker att folk väljer.
Riksdagsspärren är ett odemokratiskt sätt att gynna partier och deras styrelser på folkviljans bekostnad.
Ja, vilket bra förslag Rikard. Då hade F! kommit in i riksdagen och säkerligen fått vara med att bilda regering.
(vissa spår av ironi kan förekomma i inlägget)
Det måste väl ändå vara bättre att rösta ner en eller två riksdagsledamöter från F! Än att som idag tvingas låta 5% miljökommunister sätta agendan i regeringsposition bara för att få majoritet?
Det kan man väl leva med (inte att de bildar regering, men att det kommer in några stycken i riksdagen).
Ett mandat motsvarar ungefär 1/3% av rösterna, så att stänga ute ett parti som får 3% innebär att man ger bort 10 mandat till andra partier som inte förtjänat dem.
Idén med en spärr är väl att man skall kunna stänga ute farliga extremistpartier, men det är ett feltänkt, för är demokratin sund kommer de farliga extremisterna att sugas upp och neutraliseras av de normala icke-extremisterna. När man spärrar en minoritet så stänger man också ute de positiva extremisterna som skulle utöva ett positivt inflytande. Storheten är alltid en minoritet.
Dessutom skulle blankröster och soffliggare representeras av tomma stolar.
Hej.
Se Dolfs svar nedan. Studera hur det fungerar i Danmark (ledtråd: utmärkt jämfört med Sverige). Extrema partier blir nödvändiga vågmästare och tvingas att leva upp till diverse utfästelser. Detta gör att partiet mognar eller splittras.
I F!:s fall ligger splittring närmare då de är renläriga och fraktionsbenägna av naturen.
Fundera också på vad som är demokratiskt – i mitt tycke är mandat inte särskilt bra. Jag hade hellre sett en riksdag med hundra platser, och strikt procentuell fördelning. Möjligen hade en eller ett par platser fått lämnas tomma för avrundning, men de kan i så fall tillsättas via lottning bland helt vanliga medborgare.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ingen Borgerlig Framtid med NATO.
Hej.
Fummelfinger! Min andra kommentar skulle ligga som ett svar på Jonas ovan. Ber om ursäkt.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Jag förstår fortfarande inte hur ett sjätte borgerligt parti ska få plats i riksdagen? Det blir ju kannibalism. Någon måste bort. Det här partiet kommer nämligen inte att kunna ta väljare från vänster. Alltså måste man ta väljare från de andra borgerliga partierna. För övrigt så har ju de fem etablerade borgerliga partierna en klar majoritet i riksdagen redan nu.
Javisst. Om befintliga partier är dåliga och inte kan förändra sig tillräckligt fort, så behövs nya partier och då minskar/försvinner de gamla. Så fungerar demokratin. Angående varför just Medborgerlig Samling behövs läs gärna vår partiledare Ilan Sádé här: https://ilansade.com/2016/10/18/darfor-medborgerlig-samling/
Jag tycker det är fantastiskt att ni har en israelisk partiordförande.
Israel är våra bästa vänner i mellanöstern, demokrati, västerländska värderingar. Wow.
את עתיקה, את חופשית…
Hej! Varför inte samarbeta med SD; Det enda oppositionspartiet i Sverige idag?