Förslagen till nytt partinamn för Borgerlig Framtid

Det drar ihop sig till stämma för partiet Borgerlig Framtid. Som jag redan tidigare skrivit kommer frågan om nytt partinamn tas upp. Mer exakt sker det på söndag morgon (16 oktober). Det är inte säkert att ett beslut om namnbyte tas. Det bestämmer medlemmarna. Men jag ser det som troligt.

Efter att ha brainstormat internt, inhämtat synpunkter överallt ifrån, vänt, vridit, jämfört, har det blivit dags att knyta ihop säcken. Partistyrelsen som berett frågan har kokat ner allt i två förslag; ett huvudförslag och ett extra förslag.

 1. Medborgerlig Samling
 2. Fria Konservativa

För att svara på frågan om vilket namn partiet bör ha är det bra att titta på varför Borgerlig Framtid finns. Varför behövs partiet? Det finns ju redan fyra borgerliga partier samt Sverigedemokraterna.

Visserligen står vi för en liberalkonservativ politik som vi anser att det behövs mer av i Sverige. Men det som gör partiet unikt i dagens politiska landskap handlar främst om sådant som inte går att placera in på den traditionella politiska höger-vänsterskalan.

Vi som har valt att gå samman i det här nya partiet har gjort det för ett mer demokratiskt och ansvarsfullt Sverige. Vi vill se mer innehåll och mindre yta i politiken. En långsiktigt inriktad politik som bedrivs med ärlighet och hederlighet och baseras på hur verkligheten faktiskt ser ut. En politik där medborgaren, individen, står i centrum. Politiken ska drivas för folket, medborgarna, och av medborgarna. Inte ens en så simpel sak som att försöka få igenom sin politik är längre självklart för dagens etablerade partier (därav Decemberöverenskommelsen). Det finns således mycket att förändra.

Baserat på ovanstående är Medborgerlig Samling ett bra alternativ. Kan tilläggas också att både medborgerlig/medborgare och samling begrepp som används för höger/borgerliga partier. Det fanns faktiskt på 60-talet ett parti eller kanske snarare ett samarbete som hette just Medborgerlig Samling.

Förslaget Fria Konservativa fokuserar istället på vår ideologi. ”Fria” anspelar på liberal (som i liberalkonservativ) men är ett vidare begrepp där man kan väga in exempelvis vår syn på demokrati och samarbete för att få igenom mesta möjliga av vår politik. Det här namnet skulle sticka ut mer. Å andra sidan riskerar namnet stöta bort en del av partiets potentiella väljare på grund av negativa – och kanske rent utav felaktiga – associationer till begreppet ”konservativ”.

Mycket mer finns såklart att säga om detta. Men jag stannar här. Båda namnen går i alla fall att fylla med våra värderingar, vårt fokus, vår syn. Var vi landar får vi se på söndag.

Många åsikter finns om partinamn, den saken är klar. Alla människor kommer inte att bli nöjda med det namn vi till slut väljer (det kan för övrigt bli ett helt annat namn än dessa två). Men det är en del av politiken, att kompromissa och enas! Inget blir helt perfekt för alla. Man ska komma ihåg också att det är nu, när allt kastas upp i luften och alla kan tycka till, som åsiktsskillnaderna ser ut att vara störst och det ser ut att spreta som mest. När vi gjort vårt val och arbetar vidare under det nya namnet kommer det till slut bara vara ett namn.

Ju mer vi kommer att visa vad partiet står för och vilka vi är, desto mindre viktigt blir det exakta namnet. Vi som gått med i Borgerlig Framtid har gjort det trots att vi inte har tyckt att namnet på partiet var det allra allra bästa. Vi kunde acceptera namnet på grund av innehållet i partiets politik och dess ambition att utgöra en ny sorts opposition i svensk politik och förändra Sverige till det bättre. Detta kommer andra att kunna göra också.

Annons

27 kommentarer på “Förslagen till nytt partinamn för Borgerlig Framtid

Add yours

 1. Då hoppas jag isf på Medborgerlig Samling.
  Fria Konservativa har en bra klang men låser partiet till en specifik ideologi, vilket för mig personligen inte känns helt bra. MS är inte perfekt (men vilket namn är det?) men begreppet ”medborgerlig” kan åtminstone täcka in en bred flora av sympatisörer och väljare som kanske (liksom jag) hade skytt ett parti med ett på samma gång alltför snävt och utslätande namn som Borgerlig Framtid. Jag hoppas att man undviker förlegade ord och termer som är alltför intimt sammankopplade med de gamla ideologierna men inte heller antar ett partinamn som är så allmänt att det blir slätstruket (”borgerlig”, ”konservativ”, ”liberal”, ”demokrat”). Vi befinner oss i ett nytt skede med nya samhällsproblem och till det behövs en ny politik som inte fastnar i det gamla höger-vänsterparadigmet. Kanske hade ett partinamn som ö h t inte använde sig av dessa gamla begrepp varit det bästa. Varför inte ett namn som innehåller ordet som: ”alternativ”, ”initiativ”, etc. Eller kanske ännu hellre hitta ett enda slagkraftigt adjektiv eller substantiv som kan stå för sig självt.

  Lycka till i helgen! Ser med nyfikenhet fram emot vad ni kommer fram till.

 2. Medborgerlig Samling väcker liv i ett före detta riksdagspartinamn. MbS satt i riksdagen 64-70.

  Namnet ”Fria Konservativa” kan nog leda till problem med namnstrid. Högerpartiet de Konservativa har tidigare tagit strid om ”varumärkesintrång”.
  Risken är att man likt Liberala Partiet, som får gå till val som ”Klassiskt liberala partiet” inte kommer att kunna använda sitt partinamn på valsedlarna. Liberala partiet nekades använda sitt namn redan innan Folkpartiet bytte namn.

 3. Frihetscentralisterna, poppa upp när jag analyserat alla de ord jag skulle önskat ha med i ett sammanhängande ord. Klingar lite som ett mitten parti tycker jag.

 4. Hej.

  ”Sveriges framtid”
  ”Svensk samling”
  ”Frihets- och rättvisepartiet”
  ”Revolutionär borgerlighet” (okej, ett skämt)
  ”Svenska borgerliga partiet”
  ”Sverige först-partiet”
  ”De gamla Moderaterna”
  ”Högerpartiet”
  ”Sveriges skattebetalares parti”
  ”Enighetspartiet”

  Själv gillar jag Medborgerlig Samling, med tillägget Svensk framför.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Hej

  Tänkte, kan ni inte hitta på något lite roligare namn? Tror inte något av dessa namn liksom väcker den vanligen svensken. Namnen är alldeles för sömniga. Det måste ju säga att här kommer det verkligen något nytt. Något som vill förändra den gamla politiken som är körd helt i botten. Dessa namn låter som något som bara sällar sig i leden.

  Hälsningar Jan Malmberg

 6. Svårt att se vad partiet skall vara bra för. Vill ni ha ett grönt borgerligt parti kan ni försöka forma om Centerpartiet lite grann. Är det gröna inte viktigt kan ni nog gå med i Moderaterna. Propagerar ni inte för medborgarlön har ni just inget nytt att komma med, förefaller det mig.

 7. Att marknadsföra några centrala aspekter av vad partiet står för redan i partinamnet = kostadseffektivitet.

  I Polen finns de gammelkonservativa ”Lag och Rättvisa”. I Litauen finns ett nationalkonservativt parti som heter ”Ordning & Rättvisa”. Varför inte kalla partiet ”Frihet, Ordning & Rättvisa” för att signalera den liberal-konservativa ideologin med konkretion?

 8. Det finns ju redan fem borgerliga partier. En jätte (M), en medelstor (SD) och tre dvärgar (C,L,KD). Var ska det här nya partiet få plats? Något annat parti måste maka på sig i så fall. Det här leder ingen vart. Hoppa av i tid, Josefin. Bortkastad tid.

 9. EkoSoLiD/Hållbar Omställning – Ekosocialliberaldemokratiska Hållbarhetspartiet, Omställningspartiet, Medborgarlönspartiet

 10. Och nu då?
  Det har ju snart gått tre veckor sedan namnbytet. Ändå finns inga nya inlägg på vare sig denna blogg eller på partiordförande Sadés blogg.

  Er hemsida har inte uppdaterats och sidhuvudet består av ett överstruket ”Borgerlig Framtid” och Medborgerlig Samling skrivet under med graffitistil.
  Det ger inget seriöst intryck.

  Ni varken hörs eller syns i media. Har inte sett att ni gjort något utspel eller skrivit några debattartiklar.

  Valet är inte så värst långt borta nu. Ska ni bli ett reellt alternativ för oss väljare får ni nog lägga i en växel och starta en offensiv NU.

  1. Hej! Vad gör du själv åt saken? Förutom gnälla på oss som lägger dygnet runt på att bygga upp partiets organisation, utveckla politiken, stötta distrikten, utbilda, ta fram ny logga, ny hemsida, info-material, skriva, vara på sociala medier etc, och försakar familj, lön osv för detta. Vi är faktiskt vanliga människor med dagjobb och inte några politikrobotar. Mvh Josefin P.s här är vår senaste: http://www.svt.se/opinion/nya-vapendirektivet-ogenomtankt-symbolpolitik

   1. Samtidigt kan man ju undra litegrann hur ni tänkt? Det finns ju redan fem borgerliga partier som tillsammans lätt vinner majoritet i Sveriges riksdag. Varför ska ni då lägga till ett sjätte? Behöver Sverige sex borgerliga partier? Du får gärna utveckla ditt resonemang här.

   2. Det var ju ett lite tråkigt och snartstucket svar, kan jag tycka. Jag har aldrig utgett mig för att engagera mig i politiken. Det har däremot ni i MED. Jag är enbart en nyfiken åskådare och potentiell väljare än så länge. Ni kanske aja vara lite försiktiga mes att alienera sådana i ett så tidigt skede. Har jag fel, så förklara för mig men mästra mig inte. Jag har full förståelse för att det tar på krafterna att starta ett nytt parti. Det ska ni ha all heder av. Men att uppdatera en hemsida med åtminstone ett inlägg på tre veckor och att skriva dit ert nya partinamn borde ju inte kräva att någon jobbar dygnet runt? Att finnas på sociala medier räcker inte. Drt drunknar i bruset. Ni måste synas i media också genom t ex debattartiklar. På tal om det, den debattartikel du länkar till förbryllar mig. Det finns i Sverige ett otal oroshärdar som bokstavligen brinner. Då väljer MED att skriva en debattartikel där man oroar sig för att jägare ska drabbas orättvist av hårdare vapenlagar? varför inte något om invandringen, laglösheten, integrationsfiaskot, försvarspolitiken, etc. Ja ja. Jag önskar er hursomhelst lycka till och en applåd för att ni tagit initiativet till ett nytt parti. Det är minst sagt välbehövligt. . Men än är jag inte övertygad. Det blir ert jobb att övertyga en jobbig, gnällig sur jävel som jag.

  2. Ber om ursäkt. Jag försöker hantera all stress och mina negativa känslor utanför offentligheten. Men, ibland misslyckas jag, för jag råkar vara människa. Vi möts av petsoner varje dag som minsann ”vet” hur saker ska göras. Jag tror få vet hur det är att starta parti, eller driva parti, arbeta med politik. Med tanke på din kommentar undrar jag om du vet hur svårt det är att få in något i media, eller få in debattartiklar. Vissa verkar tro att de texter som skickas in alltid publiceras, när det i själva verket kanske är 1 av 20 som man lyckas få in. Vi som parti är glada för den enda. Vi har inte råd att tacka nej till de som accepteras pga vi inte fick med alla andra.

   Tack för stödet iaf. Men att det skulle vara VÅRT jobb att hålla demokratin uppe, det köper jag inte. Det är ALLAS vårt jobb. Vi lyfts fram av människor – vi lyfter fram deras röst. Det är ett gemensamt ”jobb”. Team-work. Sverige får de politiker och makthavare som landet förtjänar. Och man får ta ställning för egen del vad man vill bidra med. Vill man hjälpa? Eller vill man stjälpa?

   1. Josefin,
    Tack för ursäkt. Godtar den självfallet. Och jag får ödmjukt själv passa på att be om ursäkt. Jag får säga som du – jag är också människa och blir ibland uppslukad av min egen frustration. Mitt eget tidigare trygga bostadsområde i Malmö har den senaste tiden börjat förändras med öppen drogförsäljning på våra barns skolor (förskola, låg- och mellanstadiet!), hotfulla ungdomsgäng som driver omkring, bilbränder som börjat dyka upp och en polis man sällan ser röken av. Du har en hel del poänger i det du skriver. Min frustration spiller också över ibland. Jag vill ju att MED ska lyckas för ett sådant parti hade sannerligen behövts. Anyway, jag önskar er som sagt all lycka till och heder åt er som orkar och har kraften till att göra det här. Förstår att det är en jävla uppförsbacke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: