Olämplig utredare

Allt som är möjligt, är inte alltid lämpligt. Idag meddelades att den som tillsatts att utreda lagliga vägar in till EU för flyktingar som vill söka asyl är Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson men också gruppledare för MP i riksdagen.

Till utredare av en viktig fråga väljs alltså en person som inte bara är partipolitiskt aktiv själv, utan även har mycket starka åsikter i migrationsfrågor.

Anledningen till att utredningar brukar utföras av sakkunniga personer som är experter på sina områden är att dessa brukar kunna betydligt mer än förtroendevalda politiker. Men det handlar också om att utredningarna bör vara så trovärdiga som möjligt. Då bör de utföras på ett så opartiskt och sakligt sätt som möjligt. Alla stenar behöver vändas på, alla olika parter behöver höras, för att resultatet av utredningen ska bli bra. Meningen med dessa är att de ska underlätta för politikerna att ta sina beslut sedan.

Fanns det verkligen ingen annan person än Ferm i hela Sverige för att utreda det här?

Utnämningen av Ferm behöver inte betyda att det blir en dålig utredning. Men jag förstår verkligen att det kan sticka i ögonen på många.

Att miljöpartister idag jublat för att Ferm utnämnts räcker inte för jag ska känna mig nöjd. Jag vill att en bra och trovärdig utredare tillsätts som fler än miljöpartister kan känna förtroende för. Det här ska ju vara hela Sveriges utredning – inte Miljöpartiets utredning!

Oavsett det politiska ”spelet” bakom detta (vilket är något som det spekuleras friskt om på nätet) så är valet av Ferm ytterst olämpligt. Det sista Sverige behöver nu är mer röda skynken som viftas i infekterade frågor. Det behövs istället mer fakta, sans och förnuft. Och det behöver byggas upp nytt förtroende igen för de politiska partierna. Det här underlättar inte för det.

Annonser

8 comments

  1. Det var din förre partiledare, DDR-Fredde, som inledde samarbetet med MP som öppnade för flodvågen av flyktingar. Det var, för övrigt, också DDR-Moderaterna som inledde avvecklingen av det svenska försvaret. Samme DDR-Fredde tyckte också att näringslivet var ett särintresse, struntade blankt i industripolitik och ansåg att svensk industri var ”basically gone”. Där har du DDR-Moderaterna och ditt DDR-Sverige!

 1. Hej.

  Själv vill jag nominera professor Arnstberg till att leda en utredning om invandringens påverkan på Sverige. De ekonomiska aspekterna kan skötas av Sanandaji och Ruist. De mediala aspekterna av Dag Öhrlund, och hur myndigheter agerat och hur lagar följts och tillämpats av Ahlenius.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Håller med om att en politiker inte är den bästa att sätta som utredare. Låt mig dock göra en liten titt in i framtiden:

  Våren 2018 lägger Ferm fram ett förslag till hur hela världen skall kunna söka (och få….) asyl vid svenska ambassader runtom i världen. På problem och praktikaliteter som logistik och volymer tar hon lätt; det väsentliga är Sveriges moraliska ansvar.

  Alliansen tar till hösten över regeringsmakten, med aktivt eller passivt SD-stöd. För att få med C i regeringen tar man fram Ferms utredning och genomför den: asyl skall hädanefter sökas vid ambassaden. Eftersom nu en laglig väg in finnes, så stängs landets gräns för asyl; asyl kan inte längre sökas på plats i Sverige, den som försöker göra det hamnar omedelbart i den återvändarverksamhet som Ygeman drog igång.

  Asylverksamheten vid ambassaderna hamnar omedelbart i de praktiska problem som Ferm hoppade över. Ambassaderna har inte personal nog att ens ta emot ansökningar, än mindre utreda dem. Då träder det gamla svenska byråkrat- och kösamhället in: alla asylsökande får en nummerlapp, och beskedet att svenska myndigheter skall återkomma när de hinner.

  För att inte helt bli utan asylsökande, går Sverige med på att utöka kvotflyktingkvoten.

  Resultatet av Ferms förslag blir då till slut en kraftig minskning av invandringen, samt att det är de mest behövande som får komma, i en takt som Sverige anser sig klara av.

  Låter bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s