Välfärdssystemet ÄR solidaritet

En solidarisk våg har gått genom civilsamhället den senaste tiden, mycket i och med medias ökade fokus på flyktingsläget kring och i Europa. Men något har kommit bort i diskussionen om just solidaritet och humanism nämligen det största som Sverige har och som manifesterar just det: vårt välfärdssystem.

Det sägs att Sverige är ett rikt land. Det stämmer. Men det som gör landet rikt är inte bara att det finns resurser att fördela. Vilket land som helst kunde tvångsinkassera pengar från sina medborgare och andra som vistas i landet och använda pengarna. Det vore dock bara hållbart ett tag. I Sverige däremot finns en bred acceptans för de höga skatterna och den stora omfördelningen inom välfärdssystemet.

Systemet manifesterar solidaritet inom Sverige, men det är likväl solidaritet. Resurser kommer personer till godo utanför våra egna familjer, städer och i hela landet. Det ges skydd, stöd och omvårdnad till människor oberoende av vilket kön de har, vilken etnicitet, hudfärg, religion och så vidare.

Att systemet har begräsningar har inte att göra med att vissa människor skulle vara bättre eller mer värda än andra, utan för att det är nödvändigt för att få hållbarhet i systemet. Till exempel kunde gränserna för systemet lika gärna gå utanför Norge, eller Italien eller var som helst, om det gick att få till ett system som var hållbart och demokratiskt stöddes av befolkningen inom det området.

För att människor ska känna att det värt att betala in och bidra till välfärdssystemet krävs att staten i form av dess representanter politikerna, är ödmjuka inför sin uppgift. De folkvalda hanterar folkets surt förvärvade slantar och bör ha respekt för medborgarna och deras åsikter. Och här anser jag att vi nu har ett problem.

Sverige är satt under press genom den stora flyktingtillströmningen. Många som bor här är oroliga för hur det kommer att påverka landet. I detta läge framställs det svenska välfärdssystemet – både i stora delar av media och från politiskt håll – som om det vore en aldrig sinande källa. Inställningen speglar en bristande förståelse och respekt för både systemet och för dem som upprätthåller det.

När makten börjar tala om bristande humanism eller att ett av världens mest solidariska befolkning (mätt i generositeten hos välfärdssystemet, men även biståndsgivandet) genom sin oro och undran skulle vara främlingsfientliga eller stora egoister, det är som ett hån.

Om man nu anser att solidaritet vara något positivt borde reaktionen på befolkningens oro snarare vara: vad bra att befolkningen bryr sig om och värnar vårt solidariska välfärdssystem!

När detta konstaterats bör diskussionen fortsätta om själva sakfrågan. Befolkningen, både skattebetalarna och de som idag behöver vårt välfärdssystem (gamla, sjuka mfl), förtjänar ärliga och uppriktiga svar från de folkvalda politikerna: hur tänker ni hantera situationen? Hur ska vårt välfärdssystem klara av påfrestningarna? Vad är prioriteringarna? Hur ser framtiden ut?

Bara rakryggad ärlighet och öppenhet kan bygga förtroende för både politikerna och hela vårt gemensamma system i längden.

Det går mycket väl att tycka att det välfärdssystem vi har är utdaterat och att solidariteten genom det inte är värt att upprätthålla för att det finns bättre alternativ. I ett sådant fall bör det framföras med tydlighet.

Den demokrati, välfärd och tillit vi har lyckats att bygga upp i Sverige är något värdefullt. Det är vårt välfärdssystem som gör att vi har möjlighet att med gemensam kraft stötta så många flyktingar och andra människor i nöd som vi kan göra. Vi får inte gå i fällan och tro att detta system består oavsett vad som händer. Så är det inte.

12 kommentarer på “Välfärdssystemet ÄR solidaritet

Add yours

  1. Om du styrde MP skulle jag kunna rösta på er igen… Tack för att du ger mig hopp om att det går vakna ur dom goda lögnernas tidsålder någon gång i framtiden. Hoppas bara det sker innan folket går bärsärk!

  2. Hej.
    Solidaritet måste vara frivillig, annars är det förtryck. Att däremot tala om ett gemensamt välfärdssystem som ett försäkringssystem gör det mycket tydligare att resurserna först måste betalas in, innan de kan plockas ut. Det tydliggör också att mängden människor vars netto är negativt måste begränsas, eller så måste smöret spridas så tunt att det blir osynligt.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  3. I och för sig en sympatisk inställning från författaren. Men frågan är hur ärlighet och öppenhet ska kunna återinföras när obehagliga fakta så länge och så medvetet har dolts eller ”förskönats”. Se tino.us, lasningen.se, morklaggning.wordpress.com eller ledarsidorna.se.

    Här ett förslag: ”Ähmmmm, förlåt oss att vi dolde så mycket och att vi ljög en smula för Er för att förvandla Sverige till en humanitär stormakt och utradera SD. Men hädanefter ska vi alltid tala öppet och ärligt.”

    Några politiska självmördare som äntrar den offentliga scenen?

  4. Jag håller med.
    När staten betalar 60000-80000 för EN lägenhet till asylsökande, då är det inte prov på respekt för skattebetalarna.
    Det är ett hån.

  5. Röstar på dig som statsminister! Verkar besitta både klarsynthet, klokhet och uttrycksförmåga – bristvara hos dagens kvartalspolitiker.

Lämna en kommentar

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑