Ebba Busch Thor bra för demokratin

Igår höll Ebba Busch Thor (KD) sitt första partiledartal i Almedalen. Det var tydligt, spetsigt och med konservativt innehåll. Hörde många som gillade talet. Och det blev jag genuint glad över. Varför? Jag är ju miljöpartist.

Jag tycker att det är bra att människor känner att politikerna ser de problem som de ser och driver de frågor som de tycker är viktiga. I Sverige finns inte bara människor med gröna åsikter, utan människor med socialistiska åsikter, liberala, konservativa åsikter och så vidare. Om de konservativa väljare som finns anser att det var ett bra tal, så är jag glad. De behöver en hemvist.

Jag tror inte att det är bra som det är nu, att vi går mot att färre och färre känner att de har någon att ”heja på” i politiken.

Vi har en mångfald partier för att också ha en mångfald av åsikter och ideologier representerade i politiken, i media, i det som syns och hörs rent allmänt. Men det handlar inte bara om ideologi utan även om att det finns politiker som är förtroendeinvande och anses ”vettiga” som individer. Att det finns politiker som medborgarna känner att de vill lyssna på och som de känner att de vill stödja.

Politiken är förstås långt ifrån klar för att människor känner att de har en politisk hemvist någonstans. Men det är en förutsättning för att få politiken att gå framåt, för att den överhuvudtaget ska ha en legitimitet.

Politik är en ständigt pågående process. Det handlar om att vilja något, utforska nya alternativ, argumentera om det, påverka och i slutändan förändra. I detta är en aktiv opposition en mycket viktig del. Det räcker inte med att ha några som styr.

Det är på grund av dessa anledningar jag också är kritisk till decemberöverenskommelsen som gjordes av sex partier i julas. Det skrev jag en debattartikel om i Expressen nyligen. Överenskommelsen minskar tilltron till politiken och politiker. En tilltro som är en förutsättning för hela demokratin.

Vad som händer framöver med KD och det politiska landskapet får vi se. Men det står klart, att Ebba tände en liten gnista av hopp hos en del väljare som på sistone irrat omkring planlöst och sökt någon som för delas talan.

Annonser

7 comments

 1. Josefin du är ett föredöme inom politiken, det är verkligen synd att jag inte kan sätta ett personkryss på dig utan att rösta på MP.

  Jag hoppas verkligen att MP inte straffar dig för att du ”flirtar med extremister” som mig.

  1. Jaså är du extremist? Typ en sån där demokrati-extremist som jag, eller? 🙂 Demokrati och folkförankring av politiken är mycket viktiga grundpelare i Miljöpartiet.

   Tack för de fina orden. De värmde.

   /Josefin

   1. Min uppfattning är att polariseringen i samhället har nått så långt att en avikande uppfattning kan anses extrem beroende på vilket läger man står i och jag står inte på MP’s planhalva =)

    Har inte du hamnat i onåd hos partiet tidigare efter intervjun i nyheter idag?

 2. Återigen levererar du en lysande text, tack för att du finns och skänker lite hopp om politiker, vet inte om du kan påverka i miljöpartiet så mycket men jag hoppas det finns fler som du där.

  Även om jag inte alltid håller med dig så har stor respekt för dig, i ordets ursprungliga bemärkelse, den respekten bygger du genom att du agerar rakryggat även i svåra frågor, kanske egentligen inte svåra praktiskt men politiskt och det är där problemet ligger just nu.

  För lite fokus på de praktiska problemen och utmaningar som vi står inför, som får stora och långtgående konsekvenser och för mycket fokus på positionering och symbolpolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s