Rik inte detsamma som flexibel

Idag publiceras på DN-debatt ett inlägg där det föreslås att reglerna kring flyktingmottagningen i Sverige ska stramas upp. De som står för den är tre före detta riksdagsledamöter från KD respektive C, samt en KD:are som varit ordförande i Kristdemokratiskt Internationellt Centrum.

I debattartikeln nämns att det i Sverige åren 2004 till 2013 beviljades uppehållstillstånd till cirka 500 000 asylsökande och anhöriga. Det motsvarar cirka 33 genomsnittskommuner. Och de kommande åren förväntas en ännu större ökning av flyktingströmmen till Sverige än som varit under dessa år. Att flyktingmottagningen som skett och kommer att ske, innebär påfrestningar på landet och våra organsationer på alla nivåer, nationell, landsting och kommunal, behöver man inte vara jättesmart för att inse.

Jag läste kritik mot DN-inlägget som löd: ”vi är ett rikt land”, i betydelsen: därför kan vi vara generösa och inte göra de förändringar som föreslås. Den frasen visar bra ett tankefel kring den här frågan som vi inte riktigt verkar kunna ta oss förbi.

Vi är absolut ett rikt land. Men att vara rik är inte detsamma som att vara förändringsbenägen. Att inse praktiska begränsningar är inte detsamma som att vara snål. Eller att som en del påstår: vara rasistisk. Det är att vara realistisk.

Det finns tröghet i alla samhällen när det gäller förändring, både när det handlar om praktiska och organisatoriska saker som inom välfärden (vård, skola mm) och boende, och kulturella/sociala (hur man umgås i samhället, hur man uppfattar sig och sin plats, sin omgivning, trygghetskänsla mm).

Där vår humanism möter verkligheten finns en stor utmaning. Vi i Sverige ser oss gärna som generösa och humana. Men det är inte detsamma som att vi har ett flexibelt samhälle. Snarare är vi ganska rigida, både kulturellt/socialt (öppenhet mot nya människor vi möter) men också om vi ser på hur arbetsmarknaden funkar exempelvis. Det här är inte något vi bara kan låtsas som inte finns. Inte i ett läge där sådant är avgörande för landets utveckling.

Segregationen är en sådan otroligt viktig samhällsutmaning. När det till exempel finns skolor där ingen har svenska som modersmål, klart människor undrar: vad gör detta med samhället? Med landets utveckling? Hur ser politikerna på detta?

Ett bra ordspråk säger ”vet man inte vart man vill, kommer man hamna någon annanstans”. Hur vill vi ha det egentligen? Vad kan vi acceptera? Vad inte? Vi måste alla kunna och våga bidra med våra erfarenheter, våra tankar, funderingar och värderingar av läget. Kan det finnas saker som borde skruvas på i olika delar av politiken eller i samhället för att förbättra läget? Det tror jag. Och jag tror inte det finns EN ultimat lösning på komplexa samhällsproblem. Det behövs hela batterier av strategier och åtgärder.

Jag är optimist. Vi kan klara av den här utmaningen – men inte med dagens absurda debattklimat och extrema känsloyttringar även på sakliga förslag från seriösa, intellektuella personer som tänkt och framför sina tankar. Har skrivit lite om debattklimatet tidigare.

Skribenterna för DN-debattartikeln får och kommer att få ta emot mycket skit. Några utdrag ur floran jag sett idag: de är fascister, SD-medlöpare, de ska minsann upp på svarta listan etc. Vi kan inte bara acceptera det här anti-intellektuella, utvcklings-fientliga debattklimatet.

Det är ingen slump att det är tre före detta riksdagsledamöter som skrivit detta. Och det är beklagligt, men är ännu ett uttryck för det debattklimat vi har. Vi skulle behöva även de högsta politikerna i samhällsdebatten. Samhällsdebatten har sin tid, röstningen i riksdagen har sin. Vad man är med och diskuterar ska inte behöva betyda att det är så man kommer att rösta.

Vi kan ta tillbaks den här debatten till sans, logik, förtroendebyggande och framtidstro. Vi bara måste det.

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s