Se människorna bakom åsikterna

Integrationsminister Erik Ullenhag har idag med en debattartikel i Aftonbladet innehållande den gamla vanliga retoriken:

”I flera europeiska länder har många partier varit tysta eller anpassat sig efter de främlingsfientligas agenda. Alltför många ledande politiker i Europa sviker i dag sitt politiska ledarskap och det gör att intoleransen vinner terräng.”

”Sverige ska inte gå i den fälla som flera andra europeiska länder hamnat i, nämligen att tillåta att små främlingsfientliga opinioner får flytta hela den politiska kartan. När partier anpassar sig eller tiger inför främlingsfientligheten är vi inne på ett slutande plan och intoleransen vinner mark.”

Jag undrar: är det verkligen så enkelt? Sker detta för att man inte har ”markerat” tillräckligt? För att man inte tjatat in ett budskap om respekt för varandra tillräckligt hårt från politiska håll? Nej. Det är ett alldeles för grunt resonemang. Så enkelt kan det omöjligen vara när det handlar om människor. Det är betydligt mer som påverkar deras känslor och åsikter.

Buskapet i det som framförs är att om personer med hatiska åsikter får ta plats och säga sin åsikt kommer de få med sig ännu fler i sina negativa åsikter. Tydligen händer jättelätt att icke-rasistiska personers åsikter förändras till rasistiska. Är vi människor verkligen så lätt-ledda att vi ger upp våra mest grundläggande värderingar på grund av några extrema gaphalsar med hatiska budskap? Nej. Här är ännu ett förenklat resonemang som framförs slentrianmässigt, för att det inte finns så mycket annat att säga.

Jag ser en tydlig frustration i debatten över hur svårt det är att påverka i positiv riktning. Vi vill att det ska finnas enkla lösningar. Men sådana finns inte. Det finns bara små steg att göra i rätt riktning.

Något som behöver lyftas mycket oftare är att främlingsfientliga åsikter inte svävar fritt i luften. De innehas av människor. Och det finns anledningar till att människor tycker som de gör. Steg ett på vägen mot en förändring bör vara att med större nyfikenhet börja undersöka dessa personers åsikter närmare. Varför tycker och känner människor som de gör? Det är inte att skriva under på personernas åsikter. Det är att respektera dem och bygga förtroende. Och det är att angripa den här frågan på ett sätt som kan leda nån vart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s